5 bezvýčitkových slaných snackov, ktorými oslávite MDŽ
Dámy, užite si svoj deň naplno a doprajte si chutné fit snacky úplne bez výčitiek. Týchto 5 chuťoviek si môžete naservírovať nielen počas Medzinárodného dňa žien, ale doslova kedykoľvek!
Pikantné hranolčeky z batatov
Na chrumkanie počas Dňa žien ako stvorené!
Suroviny na 2 porcie
- 3 stredne veľké bataty
- lyžička mletého zázvoru
- lyžička mletého koriandra
- rozdrvené čierne korenie
- soľ
- olivový olej
Postup
Bataty netreba šúpať. Krájajú sa však ťažšie ako zemiaky, s tým treba počítať, ak používate hranolkovače alebo špeciálne krájače. Preto je na ich prípravu najlepší ostrý nôž.
Zmiešajte olivový olej s koreninami, bataty nakrájajte na hranolčeky a poukladajte ich na veľký plech, prikrytý papierom na pečenie. Radšej ich hoďte do rúry na dva razy (dva plechy), ako by sa mali tiesniť vedľa seba, inak nebudú dosť chrumkavé. Pierkom, namočeným v olejovej zmesi, potierajte bataty, potraste a pečte cca 15 minút pri 200 °C.
Ultra krekry
Krekry sú skvelou náhradou typických čipsov alebo tyčiniek. Obsahujú len kvalitné suroviny, ktoré telu dodajú stabilnú energiu.
Suroviny
- 100 g slnečnicových semiačok
- 100 g tekvicových semiačok
- 100 g ľanových semiačok
- 100 g sezamu
- 100 g chia semiačok
- voda
- soľ, čierne korenie, bylinky
Postup
Zo všetkých semiačok dáme do väčšej misy pol šálky a premiešame. Pridáme celú šálku vody. Všetky semiačka spolu s vodou opäť premiešame. Pridáme soľ, čierne korenie a bylinky. Rozotrieme na plech a pečieme 40 min pri teplote 170 °C.
Domáce tortilly zo 4 surovín
Tieto domáce tortilly chutia oveľa lepšie ako zmrazené polotovary. Pripravíte ich pritom doslova za pár minút, z pár bežne dostupných surovín.
Suroviny
- 250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 180 ml horúcej vody
- 3 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
Postup
Po zovretí necháme vodu chvíľku vychladnúť. Všetky ingrediencie spolu spracujeme do hladkého cesta. Cesto necháme cca 10 minút odpočívať.
Potom si ho rozdelíme na 4 časti a vytvarujeme guličky, ktoré rozvaľkáme na tenké placky. Placky opečieme z každej strany na rozpálenej suchej panvici. Otočíme ich vo chvíli, ako sa na nich začnú vytvárať vzdušné bubliny.
Famózny dip zo sušených rajčín
Sú chvíle, keď chcete ochutnať výnimočné jedlo, ktoré je aj rýchlo hotové. Toto je jedno z nich.
Suroviny
- 150 g sušených rajčín v oleji
- 200 g kyslej smotany
- 1 ČL kapary
- 1 strúčik cesnaku
- 5 lístkov čerstvej bazalky
Postup
Sušené rajčiny osušíme a dáme do mixéra. Rozmixujeme ich na pastu, ktorú zjemníme kyslou smotanou.
Pridáme kapary posekané na malé kúsky a prelisovaný strúčik cesnaku. Nakoniec nasekáme najemno bazalku a vmiešame ju do dipu. Podávame vychladené.
Hummusová nátierka plná proteínov
Hlavná ingrediencia hummusu, cícer, má vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Je výbornou zdravou prílohou, či už ako nátierka, dip alebo omáčka ku grilovanému mäsu. Hodí sa k pita chlebu alebo čerstvému tmavému pečivu. Hummus je nenáročný na prípravu a hotový je doslova za pár minút.
Suroviny
- 2 konzervy cíceru
- 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 2 PL pasty tahini
- 4 PL olivového oleja
- šťava z ½ citróna
- čerstvý koriander, rímska rasca mletá
- červená paprika alebo karí
- soľ
Postup
Cícer z plechovky poriadne prepláchneme studenou vodou, prípadne namočíme na noc suchý cícer do vody. Na druhý deň vodu zlejeme, k cíceru prilejeme čistú vodu a povaríme domäkka.
Všetky prísady rozmixujeme dohladka, pričom zmes môžeme dokoreniť podľa chuti. Mala by mať konzistenciu vyšľahaného tvarohu, preto podľa potreby pridávame olivový olej.
Na záver podľa chuti a preferencie posypeme rímskou rascou alebo mletou paprikou.
K nátierkám skúste:
Vegánske žemličky bez kysnutia
Tieto žemličky si pripravíte naozaj rýchlo. Do cesta môžete pre zmenu primiešať aj nepomletý mak. Je to jeden zo spôsobov, ako mať doma čerstvé pečivo.
Suroviny
- 200 g špaldovej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 ČL himalájskej soli
- 3 ČL olivového oleja
- 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
- 200 – 210 ml vody
Postup
Suroviny zmiešame. Z vymiešaného cesta navlhčeným rukami vytvarujeme žemličky. Vodu pridávame postupne, cesto má byť stredne husté.
Žemličky pokropíme vodou a posypeme obľúbeným posypom, napríklad zmesou maku, sezamu a vločiek. Pečieme ich len tak, voľne na papieri na pečenie, alebo v plechu na muffiny. Vtedy potrieme formu olejom. Pečieme asi 20–25 min. pri teplote 200 °C.
Ďalšie chutné fit recepty do 30 minút od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete v obľúbených kuchárskych knihách z našej produkcie na www.supershape.sk, vrátane bestselleru Zdravé rýchlovky 2.