3 top recepty zo zázvoru
Zázvorový čajík pozná asi každý, kto sa chce v zime zahriať. Ale skúšali ste už pridať zázvor aj do jedla? Veď v juhovýchodnej Ázii, odkiaľ pochádza, sa používa nielen v gastronómii, ale aj ako liečivo. Tak poďte ochutnať zázvor v trochu inej forme.
Výhody zázvoru poznali už starí Gréci a Rimania. Práve v týchto starých časoch sa zázvor obchodnými cestami dostal aj do Európy. Predtým, než začnete z neho variť, prečítajte si o jeho výhodách napríklad v tomto článku: 9 zdravotných výhod konzumácie zázvoru.
A teraz poďme na tie recepty.
Batatová krémová polievka so zázvorom
Čas prípravy: 20 min.
Počet porcií: 4
Suroviny:
2 väčšie bataty
2 polievkové lyžice nastrúhaného zázvoru
maslo
vývar
kokosové mlieko
korenie
soľ
čili
citrón
čerstvá mäta
Postup:
Bataty očistíme, nakrájame na kocky a na masle trošku opražíme.
Zalejeme vývarom, pridáme nastrúhaný zázvor a varíme do mäkka.
Ochutnáme, rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko a nadrobno posekanú mätu.
Nakoniec pokvapkáme citrónom.
Zdroj receptu: Martina Faberová, NABITÁ KUCHÁRKA
Zázvorovo-ovsené sušienky z Telerána
Suroviny:
zázvor (5 cm kúsok),
8 PL medu, 70 g ovsených vločiek,
50 g nasekaných mandlí,
135 g ovsenej, alebo špaldovej múky
2 ČL prášku do pečiva,
90 g masla,
1 polovica citróna,
štipka soli
Postup:
Nastrúhame si zázvor do misky. S množstvom zázvoru je to tak, že si ho tam pridajte podľa toho, či máte radi jeho výraznú chuť, alebo nie. Mandle nasekáme na drobné kúsky alebo zmixujeme v mixéri.
Do misky pridáme ovsené vločky, múku, med, prášok do pečiva, mandle a štipku soli. Do zmesi vytlačíme šťavu z citróna.
Osobitne necháme rozpustiť maslo a rozpustené ho vlejeme do misy k ostatným ingredienciám. Všetko spolu vymiešame, až dostaneme cesto.
Na plech položíme papier na pečenie. Z cesta vytvarujeme malú guličku, ktorú na plechu rozotrieme do tvaru placky. Koláčiky majú sušienkový tvar. Ale tvar si môžete zvoliť, aký chcete.
Rúru si nastavíme na 180 stupňov, pečieme zhruba 15 minút.
Zdroj receptu: Jana Šimkovičová, NABITÁ KUCHÁRKA
Mrkvové mafiny s ananásom
Príprava: 55 minút
Počet porcií: 12
Suroviny:
Na cesto:
2 vajcia
1 ½ šálky polohrubej múky
1 ¼ ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
1 ½ šálky trstinového cukru
½ šálky rastlinného oleja
1 šálka najemno nasekaných vlašských orechov
štipka soli
1 ČL škorice
½ ČL muškátového orieška
½ ČL sušeného zázvoru
1 balíček vanilkového cukru alebo 1 ČL vanilkového extraktu
3 šálky najemno nastrúhanej mrkvy
½ šálky nadrobno nakrájaného ananásu
Na krém:
250 g mascarpone alebo krémového syra Philadelphia
4 PL zmäknutého masla
100 g bielej čokolády
2 PL pomarančovej šťavy
Postup:
Zmiešame vajcia, cukor, vanilkový cukor (vanilkový extrakt). Pridáme olej, nadrobno nastrúhanú mrkvu, nahrubo nastrúhaný ananás. Premiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a mleté orechy.
Do mafinovej formy dáme papierové košíčky a naplníme ich do ¾ pripraveným cestom. Rúru zahrejeme na 175 stupňov Celzia a pečieme 25 – 30 minút.
Následne si pripravíme krém. Mascaropone zmiešame s pomarančovou šťavou, zmäknutým maslom a bielou čokoládou rozpustenou vo vodnom kúpeli. Pripraveným krémom naplníme cukrárske vrecko a dáme stuhnúť do chladničky. Nakoniec mafiny ozdobíme.
Zdroj receptu: Patricia Zlámalová, NABITÁ KUCHÁRKA
Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.