Schudni a spevni telo bez stresu a hlúpych diét v REŠTART VÝZVE >

REŠTART VÝZVA 2025 - verze 3

3 tipy na chutnú domácu zmrzlinu

redakcia

Recepty od známych slovenských foodblogeriek na výbornú domácu zmrzlinu a nanuky vo fit verzii.

3 tipy na domácu zmrzlinu
Zdroj: Stock.Adobe.com
2. JUL 2020

Zmrzlina k letu patrí. Pokiaľ neveríte tým kupovaným, môžete si ju vyrobiť v pohodlí domova.

Ponúkame vám overené recepty, za ktorými stoja známe foodblogerky.

1. Banánová zmrzlina s čokoládou

Banánová zmrzlina s čokoládou

Suroviny: 

  • 4 ks prezretých banánov
  • sójové mlieko alebo sójová smotana
  • môže byť štipka hnedého cukru
  • horká čokoláda na poliatie

Postup: 

Nakrájané banány uložíme do zapekacej misky a cca 10 minút pečieme na najvyššej teplote, posypané cukrom.

Následne zmes rozmixujeme ponorným mixérom, prilejeme trošku sójového mlieka alebo sójovej smotany a prelejeme do nádoby – najlepšie  do nanukových foriem, alebo do malých mištičiek.

Podľa chuti môžeme pridať vanilku alebo kokosové mlieko.

Nalejeme do formy a dáme zamraziť.

Pred podávaním vyberieme z mrazničky a necháme zmäknúť.

Zdroj receptu: Zuzana Benčováwww.fitrecepty.com

2. Maková zmrzlina s dračím ovocím

maková zmrzlina

Suroviny:

  • 2 banány
  • 1 dračie ovocie (pitahaya)
  • kôru z chemicky neošetreného citróna
  • 150 ml makového mlieka
  • za lyžičku celého maku

Postup:

Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a dáme zamraziť.

Zamrazené banány, očistené a nakrájané dračie ovocie, kôru z citróna a makové mlieko dáme do food procesoru a rozmixujeme. Ak máte k dispozícii zmrzlinovač, určite si zmrzlinu pripravte v ňom. Bude oveľa krémovejšia. Bez neho pripomína skôr sorbet.

Na záver pridáme mak. Viac nemixujeme.

Zmrzlinu uložíme ešte aspoň na hodinu do mrazničky a následne podávame.

Zdroj receptu: Patrícia Molnárová Turiničová, www.hitjezdravozit.sk 

3. Malinové nanuky s jogurtom a banánom

malinové nanuky

Suroviny:

  • 200 g zrelého banánu
  • 180 g kvalitného ovčieho jogurtu (ak ani tento jogurt nemôžete, použite kvalitnú kokosovú smotanu – v zdravej výžive predávajú takú, ktorú vyšľaháte ako šľahačku a hodí sa na tieto nanuky, alebo použite klasický kokosový krém s vyšším obsahom tuku)
  • 150g čerstvých malín, alebo iného čerstvého ovocia
  • 10 až 15 g kokosového cukru rozmixovaného na múčku, alebo med (ale ak máte sladší banán, nemusíte zmes na nanuky prisladiť)
  • vanilkový extrakt
  • doplniť môžete aj strúhaným kokosom, orechmi, kúskami čokolády atď.

Postup:

Banán rozmixujte dohladka.

Pridajte maliny (ovocie) a dobre premixujte.

Nakoniec pridajte a primiešajte jogurt (alebo kokosový krém), vanilkový extrakt a cukor (ak sa vám zmes nezdá dosť sladká).

Nanukové formy naplňte zmesou a dajte na 6 – 8 hodín zamraziť. Ak nemáte formy na nanuky, môžete použiť silikónové formy na muffiny a ako paličku dať napríklad lyžičku, alebo ihlu na jednohubky atď. Fantázii sa medze nekladú.

Keď už máte nanuky zamrazené, môžete ich ozdobiť roztopenou čokoládou a namočiť do sekaných mandlí, orechov, kokosu.

Zdroj receptu: Jarmila Máťošová & Renáta Beláková, www.akosiuvaritzdravie.sk

Nemáte chuť na mrazené? Pripravte si tento bonusový recept na fit brownies z obľúbenej knihy NABITÁ KUCHÁRKA od Justíny Mikuláškovej:

BONUS: Brownies s extra dávkou čokolády

brownies

Príprava: 40 minút

Porcie: 16

Suroviny:

  • 400 g kvalitnej horkej čokolády
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 ½ hrnčeka špaldovej múky hladkej, alebo mandľovej múky
  • 4 vajíčka
  • vanilková aróma alebo vanilkový struk
  • 1 hrnček kokosového cukru
  • 1 hrnček roztopeného masla
  • ½ ČL soli
  • ½ hrnčeka kakaového prášku

Postup:

Najskôr rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia.

200 g čokolády polámeme na kúsky a roztopíme nad parou spolu s kokosovým olejom.

V miske zmiešame roztopené maslo, vajíčka a cukor. Pridáme vanilkovú arómu a roztopenú čokoládu. Postupne pridávame múku, kakaový prášok a soľ. Zmes musí byť úplne hladká, bez hrudiek, preto je dôležité postupne jednotlivé ingrediencie pridávať.

Nakoniec pridáme do cesta kúsky 200 g čokolády.

Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme piecť cca 25 minút (kým sa na povrchu nevytvorí lesklá škrupina).

Výživové hodnoty na 1 kus: 1767 kJ/420 kcal, 26 g tukov, 7 g bielkovín, 37 g sacharidov, GL priemr 18

Tento zdravý a chutný recept plný energie nájdete v knihe NABITÁ KUCHÁRKA, spolu s ďalšími 70 overenými receptami od viac než 40 najlepších trénerov a osobností z prestížnej súťaže FIT LEADER. 

nabitá kuchárka


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - 3 tipy na chutnú domácu zmrzlinu

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.