Polievka z pečených paradajok
Chutná polievka, ktorá poteší aj v sychravých dňoch.
Čo budete potrebovať na 4 porcie:
- 150 g jabĺk
- 1 200 g paradajok
- 50 g jarnej cibuľky
- 20 g cesnaku
- 50 g zeleru
- 100 g cibule
- 10 g trstinového cukru
- 10 ml extra panenského olivového oleja
- 80 g papriky (bielej, zelenej)
- 15 g bieleho octu
- soľ, mletú škoricu, mleté čierne korenie
- vetvička tymianu, bobkový list, čerstvý rozmarín, čerstvú bazalku
Príprava:
Paradajky prekrojíte na polovičky a reznou plochou ich uložíte na plech, cibuľu pokrájajte na štvrťky, jarnú cibuľku nakrájajte na väčšie kúsky, cesnak len po dĺžke rozkrojte a vyberte klíčok, papriku dajte na väčšie kúsky, jablko pokrájajte na plátky a zeler na kúsky. Všetko rozdeľte na plech k paradajkám, pridajte bobkový list, vetvičky čerstvého tymianu a rozmarínu, pridajte čerstvo namleté korenie a trochu soli a pokvapkajte olejom. Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia a vložte do nej plech so zeleninou na cca 15 minút. Dajte pozor, aby vám paradajky nezhoreli. Vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť. Stiahnite šupku z paradajok. Pečenú zeleninu preložte aj so šťavou do hrnca a tyčovým mixérom rozmixujte. Cez cedidlo s väčšími otvormi prepasírujte (ale aj nemusíte). Vodou alebo vývarom rozrieďte na potrebnú hustotu a množstvo. Osoľte, pridajte štipku cukru a balsamikový ocot. Ozdobte čerstvou bazalkou.
Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Pôvodne to mala byť fazuľová polievka, ktorú robím tak často, ako sa dá.
Hrášok obsahuje nielen kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu nových buniek, ale obsahuje aj vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi.
Karfiolový krém s domácim pestom
Karfiolový krém vám bude chutiť s pestom z medvedieho cesnaku.