Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Zdravý kváskový chlieb

Návod na to, ako si pripraviť kvások doma a pripraviť z neho voňavý chlieb. 

Zdravý kváskový chlieb
29. DEC 2015

1. KROK: Pripravme si domáci kvások

Príprava kvásku nie je tak zložitá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Trvá síce 4 dni, ale hravo ju zvládneš aj ty. A za ten domáci chlebík to rozhodne stojí. Poďme pekne poporiadku.

Čo budeme potrebovať?

  • sklenenú nádobu
  • drevenú varešku
  • bio ražnú múku
  • vlažnú vodu

Ako budeme postupovať?

1. deň – príprava kvásku

Do sklenenej nádoby, v ktorej nám bude kvások kysnúť, si dáme 100 g alebo 3 lyžice bio ražnej múky. Pridáme vlažnú vodu (cca 80-100 ml) tak, aby nám vzniklo "palacinkové", nie však veľmi riedke cesto. Prikryjeme servítkou alebo potravinovou fóliou a dáme na najteplejšie miesto v byte. Necháme ho odpočívať do nasledujúceho dňa.

2. deň – prvé kŕmenie kvásku

Mali by sa nám objaviť prvé bublinky. Pridáme 3 lyžice múky, vodu izbovej teploty a dobre premiešame (konzistencia by mala opäť pripomínať palacinkové cesto). Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto. Farba kvásku by sa nemala meniť. Môžeme pozorovať prvé bublinky a objem kvásku by sa mal zväčšovať.

3. deň – druhé kŕmenie kvásku

Mali by sme cítiť kyslejšiu vôňu. Zopakujeme to, čo v predchádzajúci deň. Ak by sme mali malú sklenenú nádobu, vymeníme ju za väčšiu, aby nám kvások nevytiekol. Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto.

4. deň – kvások je pripravený na použitie

Kvások by mal byť už hotový, dosť kyslý a plný bubliniek. A tak sa môžeme s chuťou pustiť do prípravy chlebíka.

2. KROK: Ideme piecť chlebík

Čo budeme potrebovať?

  • 100-150 g kvásku 
  • 350 g ražnej múky, alebo pšeničnej celozrnnej či špaldovej
  • 75 g pohánkovej múky
  • 75 g cícerovej múky

TIP: Ak by si na začiatok nechcela miešať múky, tak si daj 500 g ražnej múky, alebo 500 g špaldovej. Prípadne pol na pol, teda 250 g ražnej a 250 g špaldovej múky.

  • 300 g vlažnej vody,
  • 100-150 g uvareného obilia (špalda, nahý ovos, pšeno, krúpky alebo i uvarené strukoviny) – túto ingredienciu však môžeš vynechať
  • 2 lyžičky rasce, alebo MAHA korenie či koriander, aníz, fenikel 
  • 2 lyžičky morskej či himalájskej soli
  • 1 lyžicu semienok podľa chuti (ľanové, slnečnicové, tekvicové), alebo oriešky, ktoré si vopred namočíme
  • môžeme pridať sušené paradajky či postrúhanú mrkvu

Ako budeme postupovať?

Múku zmiešame s korením, soľou a pridáme obilie. Kvások si rozmiešame vo vlažnej vode a pridáme do cesta. Ručne dobre vymiesime. Necháme v miske, prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme v teple kysnúť 8-12 h.

Zvykla som si chlebík takto pripravovať večer. Nechám ho cez noc nakysnúť a ráno pečiem. Ja mám sklenenú obdĺžnikovú formu, niečo ako na biskupský chlebík. Pokojne však môžeš použiť i formu na tortu či inú formu. Vyložíme si ju papierom na pečenie a cesto do nej premiestnime.

Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme cca  1 ½-1 ¾ hodiny. Naučila som sa nepoužívať vyššiu teplotu ako je 180 °C. Pri vyšších teplotách už pokrmy nie sú pre zdravie úplne najvhodnejšie.

A je to! Chlebík po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Uskladňujeme najlepšie v látkovom (ľanovom) vrecku.

Zdroj receptu: fitshaker

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítajú tento článok, zaujímajú sa tiež o:

Bochníky z ražnej a konopnej múky s avokádomBochníky z ražnej a konopnej múky s avokádom

Tieto mini chlebíky z ražnej múky majú veľmi zdravý nádych vzhľadom  aj obsahovo aj chuťovo. 

 

 

Celozrnný chlieb s grahamovou múkouCelozrnný chlieb s grahamovou múkou

Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníci.

 

Domáci chlieb s červenou šošovicou / bezlepkový/Domáci chlieb s červenou šošovicou

Veľmi sa mi osvedčila manioková múka, ktorá robí cesto kompaktnejším a menej drobivým.


Autor článku

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zdravý kváskový chlieb

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.