Zdravý kváskový chlieb
Návod na to, ako si pripraviť kvások doma a pripraviť z neho voňavý chlieb.
1. KROK: Pripravme si domáci kvások
Príprava kvásku nie je tak zložitá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Trvá síce 4 dni, ale hravo ju zvládneš aj ty. A za ten domáci chlebík to rozhodne stojí. Poďme pekne poporiadku.
Čo budeme potrebovať?
- sklenenú nádobu
- drevenú varešku
- bio ražnú múku
- vlažnú vodu
Ako budeme postupovať?
1. deň – príprava kvásku
Do sklenenej nádoby, v ktorej nám bude kvások kysnúť, si dáme 100 g alebo 3 lyžice bio ražnej múky. Pridáme vlažnú vodu (cca 80-100 ml) tak, aby nám vzniklo "palacinkové", nie však veľmi riedke cesto. Prikryjeme servítkou alebo potravinovou fóliou a dáme na najteplejšie miesto v byte. Necháme ho odpočívať do nasledujúceho dňa.
2. deň – prvé kŕmenie kvásku
Mali by sa nám objaviť prvé bublinky. Pridáme 3 lyžice múky, vodu izbovej teploty a dobre premiešame (konzistencia by mala opäť pripomínať palacinkové cesto). Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto. Farba kvásku by sa nemala meniť. Môžeme pozorovať prvé bublinky a objem kvásku by sa mal zväčšovať.
3. deň – druhé kŕmenie kvásku
Mali by sme cítiť kyslejšiu vôňu. Zopakujeme to, čo v predchádzajúci deň. Ak by sme mali malú sklenenú nádobu, vymeníme ju za väčšiu, aby nám kvások nevytiekol. Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto.
4. deň – kvások je pripravený na použitie
Kvások by mal byť už hotový, dosť kyslý a plný bubliniek. A tak sa môžeme s chuťou pustiť do prípravy chlebíka.
2. KROK: Ideme piecť chlebík
Čo budeme potrebovať?
- 100-150 g kvásku
- 350 g ražnej múky, alebo pšeničnej celozrnnej či špaldovej
- 75 g pohánkovej múky
- 75 g cícerovej múky
TIP: Ak by si na začiatok nechcela miešať múky, tak si daj 500 g ražnej múky, alebo 500 g špaldovej. Prípadne pol na pol, teda 250 g ražnej a 250 g špaldovej múky.
- 300 g vlažnej vody,
- 100-150 g uvareného obilia (špalda, nahý ovos, pšeno, krúpky alebo i uvarené strukoviny) – túto ingredienciu však môžeš vynechať
- 2 lyžičky rasce, alebo MAHA korenie či koriander, aníz, fenikel
- 2 lyžičky morskej či himalájskej soli
- 1 lyžicu semienok podľa chuti (ľanové, slnečnicové, tekvicové), alebo oriešky, ktoré si vopred namočíme
- môžeme pridať sušené paradajky či postrúhanú mrkvu
Ako budeme postupovať?
Múku zmiešame s korením, soľou a pridáme obilie. Kvások si rozmiešame vo vlažnej vode a pridáme do cesta. Ručne dobre vymiesime. Necháme v miske, prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme v teple kysnúť 8-12 h.
Zvykla som si chlebík takto pripravovať večer. Nechám ho cez noc nakysnúť a ráno pečiem. Ja mám sklenenú obdĺžnikovú formu, niečo ako na biskupský chlebík. Pokojne však môžeš použiť i formu na tortu či inú formu. Vyložíme si ju papierom na pečenie a cesto do nej premiestnime.
Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme cca 1 ½-1 ¾ hodiny. Naučila som sa nepoužívať vyššiu teplotu ako je 180 °C. Pri vyšších teplotách už pokrmy nie sú pre zdravie úplne najvhodnejšie.
A je to! Chlebík po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Uskladňujeme najlepšie v látkovom (ľanovom) vrecku.
Zdroj receptu: fitshaker
Ľudia, ktorí čítajú tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Bochníky z ražnej a konopnej múky s avokádom
Tieto mini chlebíky z ražnej múky majú veľmi zdravý nádych vzhľadom aj obsahovo aj chuťovo.
Celozrnný chlieb s grahamovou múkou
Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníci.
Domáci chlieb s červenou šošovicou
Veľmi sa mi osvedčila manioková múka, ktorá robí cesto kompaktnejším a menej drobivým.