Suroviny na 700-800 g bochník (20 cm forma na srnčí chrbát):
- 200 g pšena (lúpané proso)
- 100 g obilniny quinoa (svetlej)
- 2 polievkové lyžice šupiek zo psyllia
- 2 polievkové lyžice psyllia (semienok), poprípade ľanové semiačka
- 250 ml vody
- 3 polievkové lyžice kokosového tuku (alebo akéhokoľvek oleja bez príchute)
- 1 čajová lyžička medu (alebo javorového sirupu)
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička morskej soli
- chlebové korenie, prípadne zmes korenia podľa chuti
- 1 polievková lyžica jablkového octu (alebo biele balsamico)
- 100 ml vody
- tekvicové jadierka, alebo slnečnicové na posyp chlebíka
Postup:
Pšeno a quinou namočte do studenej vody minimálne na 8 hodín (môžete nechať cez noc). Pred prípravou sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať na site. Šupky a semienka zo psyllia namočte do 250 ml studenej vody a nechajte 10 minút napučať. Natrite formu na chlieb (cca 20 cm) trochou kokosového tuku (alebo olejom) a vysteľte ju papierom na pečenie. Rúru zohrejte na 160 °C (bez ventilátora).
Do namočeného psyllia pridajte ostatné suroviny, premiešajte a vlejte zmes k pšenu a quinoe. Ponorným výkonným mixérom rozmixujte. Vznikne vám vláčne cesto, nevadí, ak niekoľko zrniek ostane vcelku. Ak by bolo vaše cesto príliš tuhé, pridajte trochu vody. Takto pripravené cesto vložte do formy a môžete ho posypať slnečnicou, alebo tekvicovými semienkami a dajte do vyhriatej rúry. Pečte 45 minút. Po tomto čase narežte stred chlebíka pozdĺžne asi do 1 cm hĺbky ostrým nožom, vložte formu späť do rúry a pečte ďalších 45 minút.
Upečený chlebík vyberte aj s papierom a nechajte ho úplne vychladnúť mimo formy, v ktorej ste ho piekli, aby nezvlhol. Je dôležité, aby bol chlieb pred krájaním úplne vychladnutý.
Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Bochníky z ražnej a konopnej múky s avokádom
Celozrnný chlieb s grahamovou múkou
Domáci chlieb s červenou šošovicou /bezlepkový/