Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Zdravý chlieb

Náš chlieb zasýti a je zdravý.

Zdravý chlieb
18. AUG 2015

Suroviny na 700-800 g bochník (20 cm forma na srnčí chrbát):

  • 200 g pšena (lúpané proso) 
  • 100 g obilniny quinoa (svetlej)
  • 2 polievkové lyžice šupiek zo psyllia 
  • 2 polievkové lyžice psyllia (semienok), poprípade ľanové semiačka
  • 250 ml vody
  • 3 polievkové lyžice kokosového tuku (alebo akéhokoľvek oleja bez príchute)
  • 1 čajová lyžička medu (alebo javorového sirupu)
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny 
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • chlebové korenie, prípadne zmes korenia podľa chuti
  • 1 polievková lyžica jablkového octu (alebo biele balsamico)
  • 100 ml vody
  • tekvicové jadierka, alebo slnečnicové na posyp chlebíka

Postup:

Pšeno a quinou namočte do studenej vody minimálne na 8 hodín (môžete nechať cez noc). Pred prípravou sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať na site. Šupky a semienka zo psyllia namočte do 250 ml studenej vody a nechajte 10 minút napučať. Natrite formu na chlieb (cca 20 cm) trochou kokosového tuku (alebo olejom) a vysteľte ju papierom na pečenie. Rúru zohrejte na 160  °C (bez ventilátora).

Do namočeného psyllia pridajte ostatné suroviny, premiešajte a vlejte zmes k pšenu a quinoe. Ponorným výkonným mixérom rozmixujte. Vznikne vám vláčne cesto, nevadí, ak niekoľko zrniek ostane vcelku. Ak by bolo vaše cesto príliš tuhé, pridajte trochu vody. Takto pripravené cesto vložte do formy a môžete ho posypať slnečnicou, alebo tekvicovými semienkami a dajte do vyhriatej rúry. Pečte 45 minút. Po tomto čase narežte stred chlebíka pozdĺžne asi do 1 cm hĺbky ostrým nožom, vložte formu späť do rúry a pečte ďalších 45 minút.

Upečený chlebík vyberte aj s papierom a nechajte ho úplne vychladnúť mimo formy, v ktorej ste ho piekli, aby nezvlhol. Je dôležité, aby bol chlieb pred krájaním úplne vychladnutý.

Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Bochníky z ražnej a konopnej múky s avokádomBochníky z ražnej a konopnej múky s avokádom

 

 

 

Celozrnný chlieb s grahamovou múkouCelozrnný chlieb s grahamovou múkou

 

 

Domáci chlieb s červenou šošovicou / bezlepkový/Domáci chlieb s červenou šošovicou /bezlepkový/

 


Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zdravý chlieb

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.