Paštéta z pečienok
Patê je francúzsky výraz, ktorý označuje varené, rozmixované mäso a tuk, zmiešané do jemnej pasty.
Čo budete potrebovať?
- 130-150 g najlepšie domáceho masla
- 70 g šalotky
- jedno menšie jablko (100-110 g)
- 450 g pečienok
- 2 polievkové lyžice smotany 10 %
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1,5 ČL soli
- korenie čierne mleté podľa chuti
- bylinky podľa chuti
- 60 ml brandy
Postup:
Olúpte jablko, odstráňte jadierka a nakrájajte to na malé kúsky. Očistite aj šalotku a tiež nakrájajte na malé kúsky. Na panvici roztopte 20-25 g masla (tuku) a na miernom ohni opražte zľahka jablko so šalotkou. Odstavte panvicu a opražené jablko so šalotkou dajte do misky, v ktorej budete neskôr mixovať vaše patê ponorným ručným mixérom. Pečienku dobre umyte, očistite a nakrájajte. Osušte kuchynskou papierovou utierkou. Na panvici rozpáľte 30 g masla (tuku) na vysokom plameni a pridajte pečienku. Sprudka ju opečte. Keď získa hnedú farbu, jeden kúsok rozrežte. Mal by byť vo vnútri ešte ružovkastý. Znížte plameň a podlejte pečienku brandy a flambujte. Po dokončení pečienku odložte bokom.
Do misky, v ktorej už máte šalotku s jablkom, pridajte pečienku a trochu výpeku, ktorý vám ostal. Ak je ho priveľa, dajte len jednu, max. dve lyžice. Pridajte smotanu a mixujte dovtedy, kým nevznikne hladká hmota. Hmotu dajte na 15 minút do chladničky. Potom pridajte postupne v 3 dávkach 60 g masla, ktoré ste nechali pri izbovej teplote. Pridajte soľ, korenie a bylinky. Zmixujte v mixéri a ochutnajte. My sme pridali približne 7 g sušeného majoránu a 3 g talianskej zmesi bylín. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj trošku chilli.
Pyré natlačte do sklenených pohárikov. Na záver roztopte zvyšok masla a patê zalejte roztopeným maslom. Patê to zakonzervuje a zároveň to bude vyzerať nádherne. Na ozdobu môžete navrch položiť steblo bazalky, tymianu alebo inej bylinky. Poháre zatvorte a dajte na minimálne 6 hodín do chladničky. Patê vydrží v chladničke aj 2 týždne.
Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Cviklová nátierka s píniovými orechmi
Dobrá správa je, že táto zeleninová nátierka sa dá použiť ako príloha k steaku namiesto omáčky alebo k pečenému kuraciemu mäsu.
Mungo sú malé, tmavozelené fazuľky, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok.
Z tekvice a orieškov som vymyslela nátierku, jemne nasladlú a je v nej krásne cítiť muškátový oriešok.