Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Paštéta z pečienok

Patê je francúzsky výraz, ktorý označuje varené, rozmixované mäso a tuk, zmiešané do jemnej pasty. 

Paštéta z pečienok
20. SEP 2015

Čo budete potrebovať?

  • 130-150 g najlepšie domáceho masla
  • 70 g šalotky
  • jedno menšie jablko (100-110 g)
  • 450 g pečienok
  • 2 polievkové lyžice smotany 10 %
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1,5 ČL soli 
  • korenie čierne mleté podľa chuti 
  • bylinky podľa chuti
  • 60 ml brandy

Postup: 

Olúpte  jablko, odstráňte jadierka a nakrájajte to na malé kúsky. Očistite aj šalotku a tiež nakrájajte na malé kúsky. Na panvici roztopte 20-25 g masla (tuku) a na miernom ohni opražte zľahka jablko so šalotkou. Odstavte panvicu a opražené jablko so šalotkou dajte do misky, v ktorej budete neskôr mixovať vaše patê ponorným ručným mixérom. Pečienku dobre umyte, očistite a nakrájajte. Osušte kuchynskou papierovou utierkou. Na panvici rozpáľte 30 g masla (tuku) na vysokom plameni a pridajte pečienku. Sprudka ju opečte. Keď získa hnedú farbu, jeden kúsok rozrežte. Mal by byť vo vnútri ešte ružovkastý. Znížte plameň a podlejte pečienku brandy a flambujte. Po dokončení pečienku odložte bokom. 

Do misky, v ktorej už máte šalotku s jablkom, pridajte pečienku a trochu výpeku, ktorý vám ostal. Ak je ho priveľa, dajte len jednu, max. dve lyžice. Pridajte smotanu a mixujte dovtedy, kým nevznikne hladká hmota. Hmotu  dajte na 15 minút do chladničky. Potom pridajte postupne v 3 dávkach 60 g masla, ktoré ste nechali pri izbovej teplote. Pridajte soľ, korenie a bylinky. Zmixujte v mixéri a ochutnajte.  My sme pridali približne 7 g sušeného majoránu a 3 g talianskej zmesi bylín. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj trošku chilli. 

Pyré natlačte do sklenených pohárikov. Na záver roztopte zvyšok masla a patê zalejte roztopeným maslom. Patê to zakonzervuje a zároveň to bude vyzerať nádherne. Na ozdobu môžete navrch položiť steblo bazalky, tymianu alebo inej bylinky. Poháre zatvorte a dajte na minimálne 6 hodín do chladničky. Patê vydrží v chladničke aj 2 týždne.

Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Cviklová nátierka s píniovými orechmiCviklová nátierka s píniovými orechmi

Dobrá správa je, že táto zeleninová nátierka sa dá  použiť ako príloha k steaku namiesto omáčky alebo k pečenému kuraciemu mäsu.

 

 

Nátierka z mungo fazuliekNátierka z mungo fazuliek

Mungo  sú malé, tmavozelené fazuľky, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok.

 

Tekvicovo-oriešková nátierkaTekvicovo-oriešková nátierka

 Z tekvice a orieškov som  vymyslela nátierku, jemne nasladlú a je v nej krásne cítiť muškátový oriešok. 

 


Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Paštéta z pečienok

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.