Hubovo-tekvicové rizoto
Kombinácia húb a hokaido tekvice je výborná.
Suroviny
- 200 g ryže arborio
- 40 g masla
- 40 g parmezánu
- hrsť sušených alebo čerstvých húb
- ½ mini tekvice hokaido
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne mleté korenie
- čerstvý tymian, bobkový list
- 500 ml zeleninového, alebo kuracieho vývaru
- 50 ml bieleho suchého vína
Postup
Hokaido olúpeme, rozkrojíme napoly a vydlabeme z nej semienka (tie môžeme vysušiť a potom jesť k vínu alebo pridávať do cesta na pečenie alebo do šalátov). Nakrájame na maličké kocky.
V malom hnci si na plátku masla speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, pridáme čerstvý tymian, bobkový list, huby (ak použijeme sušené, treba ich vopred namočiť vo vlažnej vode), hokaido, orestujeme, zalejeme vriacou vodou a necháme dusiť do al dente. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
V hlbšej panvici rozohrejeme maslo, pridáme ryžu, orestujeme. Pridáme víno, necháme ho trochu vyredukovať a postupne naberačkou prilievame vývar. Asi po 10-tich minútach varenia pridáme aj vývar s hubami a tekvicou a za stáleho miešania varíme, až pokiaľ nie je ryža al dente. Hotová je vtedy, keď je na povrchu mazľavá a vo vnútri vidíte ešte biely stred. Nakoniec osolíme, okoreníme a pridáme maslo a parmezán.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Červené rizoto s koreňovou zeleninou a sušenými dubákmi
Okrem jazmínovej ryže, mám rada aj hnedú ryžu. Varí sa síce dlhšie, ale je to príjemná a zdravá zmena.
Čo poviete na karfiolové rizoto ako dnešné menu?
Chutné a ľahké jedlo plné zeleniny.