Hawai pohánkový nákyp
Niečo zaujímavé a iné pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a laktóze.
Na prípravu 6 porcií budeme potrebovať:
- 250 g pohánkových krúp
- 3 celé vajíčka
- 1 vanilkový struk
- 70 g kokosového cukru (alebo hnedého cukru)
- 400 ml kokosového mlieka
- šťava z jedného veľkého pomaranča
- šťava z jedného citróna
- šťava z jednej limetky
- 1 PL nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného pomaranča, alebo 1 PL kandizovanej kôry z citrusov
Postup:
Rúru si dáme zohriať na 160 stupňov. Najprv si dáme variť krúpy do vody. Varíme 5 minút, zlejeme. Prepláchneme v sitku studenou vodou. Vo veľkej mise vyšľaháme 3 vajíčka, primiešame cukor a vydlabeme vnútro vanilkového struku. Ak vanilkový struk nemáte, použite vanilkovú esenciu, alebo vanilkový cukor. Primiešame mlieko, šťavu z citrusov a napokon aj odkvapkané krúpy. Premiešame a vylejeme do zapekacej misy. Nákyp môžeme robiť aj v malých zapekacích miskách na creme brulee. Misu/misky pečieme vo vodnom kúpeli tak, že vložíme do plechu, kde sme dali vodu (ideálne zovretú v kanvici). V tomto vodnom kúpeli pečieme 45 minút. Pred podávaním ozdobíme krúžkami pomaranča a polejeme kokosovým mliekom. Nákyp je výborný aj vychladnutý.
Zdroj receptu: foodblogerka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Marhuľový nákyp z ovsených vločiek s kokosovým cukrom
Ak sa vám náhodou doma ocitne množstvo sladučkých marhúľ, ktoré treba rýchlo skonzumovať alebo spracovať a neviete čo s nimi, mám pre vás inšpiráciu!
Pohánka je bohatá na flavonoid rutín, ktorý posilňuje krvné cievy.
Pšenový nákyp so sušeným ovocím a tofu
Pšeno pochádza z Číny a kedysi sa u nás konzumovalo v oveľa väčšom množstve, ako je tomu dnes.