Ľahký zemiakový šalát a kapor
V našom vianočnom menu sme pripravili naozaj odľahčenú verziu kapra aj šalátu
Čo budeme potrebovať na 4 porcie zemiakového šalátu:
- 100 g mrkvy
- 400 g zemiakov vhodných na šalát
- 100 g zeleru
- 60 g cibule
- 100 g bieleho jogurtu 3 až 3,5 % tuku alebo ak ho chcete tučnejší, použite pochúťkovú smotanu 10 %
- 60 g mrazeného hrášku
- 100 g nakladaných uhoriek
- 60 g citrónu
- 20 g cukru
- 40 g kvalitnej horčice
- soľ
Postup:
Šalátové zemiaky uvarte v šupke. Ešte vlažné ošúpte. Koreňovú zeleninu uvarte v slanej vode. Do 500 ml vody pridajte 3 polievkové lyžice cukru, 3 polievkové lyžice octu (alebo citrónovej šťavy) a pol polievkovej lyžice soli. Priveďte do varu, odstavte z ohňa a primiešajte 2 čajové lyžičky horčice, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Takýto nálev nechajte vychladiť. Uvarenú koreňovú zeleninu a zemiaky nakrájajte na drobné kocky a spolu zmiešajte. Pridajte na kocky nakrájané uhorky a hrášok a zalejte nálevom. Nálev pridávajte postupne, záleží od kvality zemiakov, koľko nálevu potrebujú. Po chvíli osoľte, pridajte čierne mleté korenie a nechajte odstáť. Na záver primiešajte pochúťkovú smotanu alebo jogurt.
Čo budeme potrebovať na 4 porcie kapra:
- 100 g slnečnicového oleja
- 80 g hladkej múky alebo špaldovej múky
- 800 g kapra nakrájaného na podkovičky
- soľ, mletú papriku, korenie podľa chuti
Postup:
Múku zmiešame spolu s mletou paprikou, korením a soľou. V tejto zmesi postupne obalíme kapra, ktorého sme predtým nasolili. Na panvici rozohrejeme olej a postupne vysmažíme kapra do chrumkava. Podávame spolu so zemiakovým šalátom a plátkom citróna.
Zdroj: akosiuvaritzdravie.sk