Suroviny na cesto:
- 1 hrnček datlí bez kôstiek
- 2/3 hrnčeka nepraženého kakaa
- 3 hrnčeky vlašských orechov, môžu byť aj iné orechy
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja (podľa potreby, ak cesto nebude držať spolu)
Postup:
Orechy pomeľte spolu s kakaovým práškom na múčku. Datle s troškou horúcej vody rozmixujte ručným mixérom na sirup. Pridajte ku kakaovým orechom a v kuchynskom robote vymiešajte na cesto. Keď už bude držať spolu, tak zmes “utľapkajte” na spodok tortovej formy.
Suroviny na čokoládový krém:
- 1 avokádo
- 2 lyžičky nepraženého kakaa
- 6 datlí, alebo iného sladidla (javorový sirup, ryžový sirup, agave, jačmenný slad…)
- 200 g malín
Postup:
Avokádo rozkrojte na polovicu, vyberte kôstku a lyžičkou vydlabte vnútro. Datle rozmixujte s troškou horúcej vody na jemný krém a pridajte k avokádu. Spolu s kakaom rozmiešajte na jemnú penu. Rozotrite na cesto a navrch poukladajte čerstvé maliny.
Suroviny na polevu z kešu orieškov:
- 2 hrnčeky kešu orieškov
- 2 hrnčeky vody
- šťava z 1 a 1/2 citróna
- 1/3 hrnčeka javorového sirupu
- štipka vanilky a soli
- 1 hrnček vody
- 1 čajová lyžička agar-agar (zahusťovadlo vyrobené z rias)
Postup:
V mixéri rozmixujte kešu orechy, citrón, javorový sirup, vanilku, soľ a vodu na jemný krém. Potom si dajte variť vodu zmiešanú s agar-agar a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 1 minútu a pridajte do krémovej polevy. Rýchlo vylejte na koláč a nechajte odstáť v chladničke aspoň 20 minút.
Zdroj receptu: zdraviebezliekov.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Bezlepkový koláč z makovej múky
Vymysleli sme pre vás recept na úžasný ľahký makový koláč s použitím kokosového mlieka a dokonca aj alternatívu bez cukru s použitím banánov a medu.
Cviklová torta bez lepku a laktózy
Cviklová torta je výnimočne chutná a zdravá.
Jablková torta z celozrnnej špaldovej a kokosovej múky
Namiešala som 3 druhy múk a ako tukovú zložku som použila maslo a jogurt.