Pšenový puding s jahodami (bezlepkový)
Pšeno je vhodná obilnina pre ľudí na bezlepkovej diéte. Je bohaté na bielkoviny, B vitamíny, hlavne B6 (potrebný pri nadmernom strese) a ďalšie dobroty vrátane kyseliny listovej, vápnika, draslíka a zinku.
Suroviny:
- 1 pohár vody
- 1/2 pohára pšena
- 2/3 pohára mlieka
- štipka soli
- vanilková esencia
- 1 1/2 pohára ricotty
- 1/4 pohára medu
- 1 polievková lyžica postrúhanej citrónovej kôry
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 2 1/2 pohára čerstvých jahôd alebo malín
- 1 polievková lyžica medu
Postup:
Pšeno najprv niekoľkokrát prepláchnite, kým voda, v ktorej ho preplachujete, nezostane čistá. Priveďte do varu a varte, kým sa voda nevyparí, teda cca 15-20 minút. Mlieko zmiešajte s vanilkou a soľou a pridajte k pšenu. Znova priveďte do varu asi na 15 minút. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Medzitým si zmiešajte ricottu, med, citrónovú kôru a šťavu. Poriadne premiešajte a postupne pridávajte vychladnuté pšeno. Zmes rozdeľte na 6-8 porcií, prikryte a nechajte vychladnúť aspoň 2 hodiny, alebo cez noc.
Pred podávaním si pripravte jahodový kompót. Jahody a med dajte na panvicu s trochou vody a varte na miernom ohni, občas opatrne premiešajte. Keď jahody pustia šťavu, po asi 5-8 minútach odstavte z ohňa.
Puding podávajte poliaty jahodovým kompótom.
Zdroj receptu: zdraviebezliekov.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Pšenové guľky s kustovnicou a pistáciami
Veľmi rýchly recept na zdravú sladkosť.
Pšeno je proso bez semenných šupiek. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, tiež množstvo vitamínov a minerálov.
Pšenový nákyp so sušeným ovocím a tofu
Pšeno pochádza z Číny a kedysi sa u nás konzumovalo v oveľa väčšom množstve, ako je tomu dnes.