Kuskusový jablčník
Je čas, keď sa môžeme s chuťou zahryznúť do našich výborných slovenských jabĺk.
Čo budeme potrebovať na cca 30 kusov?
Na korpus:
- 500 g bezlepkového kuskusu
- množstvo vody podľa návodu na kuskuse
- 200 ml extra panenského kokosového oleja
- 1 ČL škorice
- 150 g datľového sirupu
Na náplň:
- 1 kg očistených jabĺk
- 1 bio vanilkový cukor
- 1 PL škorice
- 3 PL trstinového cukru (ak máš rada sladké, môžeš pridať aj viac)
- 300 g mletých vlašských orechov
- 2 ČL extra panenského kokosového oleja
Postup:
Kuskus zalejeme vriacou vodou, pridáme kokosový olej, datľový sirup, škoricu a dobre premiešame. Takto pripravený kuskus necháme odstáť pod pokrievkou 30 minút. Keď je kuskus nasiaknutý vodou, na plech si dáme papier na pečenie, vysypeme naň kuskus a rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme ho do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 10 minút. Potom korpus vytiahneme, skontrolujeme, či nie je suchý (zistíme to tak, že zrniečka kuskusu nesmú byť tvrdé), ešte ho pokropíme vodou a dáme na ďalších 15 minút do rúry. Ak je korpus vlhký, vložíme ho do rúry bez kropenia. Pozor, korpus z bezlepkového kuskusu a obyčajného sa môžu líšiť. Korpus vyberieme z rúry a necháme trocha vychladnúť. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom ich v mise zmiešame spolu s vanilkovým cukrom a škoricou. Pripravené jablká rovnomerne natrieme na korpus. Pomleté orechy zmiešame s trstinovým cukrom, pridáme kokosový olej a rukami ho zapracujeme do orechov ako posýpku. Posýpkou zasypeme jablká a celý koláč dáme ešte na 15 minút zapiecť na 180 stupňov do rúry.
Zdroj receptu: fitshaker
Recepty z kuskusu nájdete aj v elektronickej kuchárke Zdravé desiate nielen pre deti. Inšpirovať ss môžete 50- timi chutnými a zdravými receptami nielen na desiatiu.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Cuketa je príbuznou tekvice a ideálnou zeleninou napríklad aj na odtučňovaciu diétu.
Dá sa pripravovať nasladko či naslano, ja sladkú variantu zbožňujem.
Pri kúpe kuskusu si dajte záležať a kúpte si celozrnný.