Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom
Jablkové pité patrí medzi chutnú jesennú klasiku.
Potrebujeme:
Cesto:
- 130 g celozrnnej ovsenej múky
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 160 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 60 g gaštanovej múky na posypanie pod jablká
- 260 g kravského masla živočíšneho 82 %
- 70 g mandľového masla
- 80 g kokosového, alebo trstinového cukru
- 80 g kyslej smotany
- 2 vajíčka
- 1 bezfosfátový prášok do pečiva 12 g
Plnka:
- 750 g očistených nahrubo nastrúhaných jabÍk
- 70 g trstinového, alebo kokosového cukru
- 2 g mletej škorice
- šťava z jedného citróna
Postup:
Ako pripraviť jablkové pité. Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo na struháku. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame, aby jablká neoxidovali. Pridáme mletú škoricu a premiešame.
Na drevenú dosku dáme múky, cukor a prášok do pečiva, vyklopíme do múky vajíčka, pridáme zmäknuté maslo, mandľové maslo a smotanu. Rukou zapracuvávame na doske suroviny cca 7-8 minút, až vznikne pružné a kompaktné cesto. Necháme chvíľu odpočívať.
Na veľký klasický plech do rúry dáme papier na pečenie. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme do výšky cca 0,5 cm. Cesto: prvý plát posypeme gaštanovou múkou. Nanesieme rovnomerne jablká, z ktorých jemne vytlačíme šťavu, aby sa cesto nepremočilo. Jablkovú vrstvu posypeme cukrom. Vyvaľkáme druhý plát a nanesieme na jablká. Pomáham si tak, že cesto naviniem opatrne na valček a prenesiem ho z dosky na plech. Vrchné cesto popicháme asi 15-krát vidličkou, aby nevznikli bubliny.
Koláč pečieme približne 25-30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Koláč necháme vychladnúť a nakrájame.
Zdroj receptu: Silvia Horecká
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Amarantový koláč s makom, slivkami a jablkami
Máte doma amarant a neviete, čo s ním? Skúste koláč. Potrebujete ovocie mak. Navyše pri tomto dezerte vôbec neriešite cukor.
Jablkové čipsy s medom a škoricou
Na tejto maškrte si môžete pochutnávať napríklad pri sledovaní televízie.
Tento jednoduchý jesenný koláč som pripravila ako alternatívu zeleninových a ovocných muffín, ktoré dávam deťom do školy na desiatu.