Osem korení života
1. Kurkuma
Kurkumín, ktorý kurkuma obsahuje je blokuje rakovinové bujnenie a dodáva jedlu typickú žltú farbu, úžasne pôsobí v ryži alebo polievkach. Je bežnou súčasťou arabskej kuchyne. Najúčinnejší je podľa vedcov pri liečbe rakoviny pažeráka a hrubého čreva, pľúc, prostaty a prsníka. Vedci zistili, že likvidácia rakovinových buniek sa začína už dvadsaťštyri hodín po konzumácii kurkumy.
2. Rozmarín
Rozmarín patrí nielen do mäsa, ale aj na pečené zemiaky, grilovanú zeleninu a do omáčok. Jeho užívaním znížite množstvo rakovinotvorných látok (heterocyklických amínov), ktoré vznikajú pri varení. Okrem toho pomáha rozmarín pri detoxikácii tela, prekrvuje pokožku, ak ho využijeme do kúpeľa a pri pravidelnom užívaní znižuje možnosť ochorenia na rakovinu prsníka. Odjakživa bol symbolom lásky a vernosti, preto ho dávali ako pierko svadobčanom. Rozpustený v Alpe odháňa komáre a osviežuje unavené nohy.
3. Bazalka
Bazalka tiež pôsobí ako prevencia pred rakovinou prsníka. V bzalke sa nachádza veľké množstvo antioxidantov, protizápalové zložky, antimikrobiálne zložky a protiplesňové činitele. Bazaliek je veľké množstvo, najúčinnejšie pôsobí bazalka posvätná (Ocimum basilikum). Jej chuť je ostrejšia a farba tmavšia. Výborne sa v kuchyni osvedčil aj bazalkový olej a bazalkový ocot.
4. Chilli papričky
Vedci z Nottinghamskej univerzity už v roku 2007 zistili, že kapsaicín obsiahnutý v čili papričkách môže za určitých okolností zabíjať rakovinové bunky. Molekuly kapsaicínu viažu rakovinové bunky a bránia im naštartovať sebazničujúci proces. K zmenšeniu nádoru došlo v prípade rakoviny pľúc a pankreasu. Chilli papričky sa osvedčili aj ako prevencia rakoviny žalúdka. Tu však treba byť veľmi opatrný. Podľa poslednej štúdie z tohto roku, ktorú vykonal National Cancer Institute je konzumácia chilli papričiek nevhodná v počiatočných štádiách melanómu a môže byť urýchľovačom rastu kožných nádorov.
5. Rasca
Rasca sa uplatňuje najmä pri nadúvaní, vysokom krvnom tlaku. Menej je už známe, že je veľmi účinná pri podpore obličiek. Ani jedno slané jedlo by sa nemalo variť bez rasce. Najlepšia je čerstvo drvená. Rasca je silným antioxidantom a mnohé staré mamy a deduškovia začínali svoj deň kalíškom kmínovice (likéru z rasce).Vedci potvrdili priaznivý vplyv rasce pri liečbe rakoviny hrubého čreva, rakoviny prsníka a rakoviny pankreasu.
6. Zázvor
Zázvor by do svojho jedálnička mali zaradiť predovšetkým ženy. Podľa vedcov z University of Mochigan je zázvor nenahraditeľným v prevencii a v boji s rakovinou vaječníkov. Niele chráni, ale aj spomaľuje rozvoj bujnenia.
7. Škorica
Škorica je jedným z najstarších korení v ľudskej histórii. Zmienka o nej je aj v Biblii, používala sa vždy nielen ako korenie, ale aj liek. Známe sú najmä jej zahrievacie účinky. V boji proti rakovine dokáže blokovať angiogenézu, teda novotvorbu krvných kapilár, ktoré dodávajú kyslík a živiny nádoru potrebné k jeho rastu.
8.Majorán
Patrí medzi najužívanejšie koreniny a slovenskú kuchyňu si bez neho nemožno predstaviť. Majoránom korenili už starí Gréci a Rimania. Majorán záhradný obsahuje 1 – 3,5% neobyčajne aromatickej silice, ktorá pôsobí priaznivo na trávenie. Je prevenciou pred rakovinou žalúdka. Triesloviny, horčiny a vitamín C chránia žlčník a dýchacie cesty. Ďalej má majorán spasmolytické a dezinfekčné účinky. Využíva sa pri zmierňovaní nervovej vyčerpanosti, migréne a tiež ako prostriedok proti nachladnutiu. Čaj z majoránu osladený medom pomáha udržať si hlasivky vo výbornej kondícii.
Zdroj text: www.blog.eugenika.sk
Zdroj foto: www.blog.eugenika.sk