6. MAR 2017

Aj medvede poznajú účinky medvedieho cesnaku. A čo vy?

Adela Jasenovcová

Skoro na jar začínajú rásť dlhé jazykovité listy cesnaku medvedieho. Keď sú všetky ostatné bylinky ešte pod zemou, naberá na svojej sile. 

Vo vlhkých lesoch vytvára pod stromami husté porasty, ktoré rozvoniavajú v celom okolí po cesnakovej polievke. Naši predkovia ho poznali už pred 1 500 rokmi. Využívali ho v kuchyni a liečili ním choroby. Zoznámte sa aj vy s rastlinou, ktorá má účinky, o akých možno ani neviete.

Medvedí cesnak je zvláštna rastlina. Jeho vegetačné obdobie trvá len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako koruny stromov zatienia všetko pod sebou. V lete je už vyschnutý a čaká na ďalšiu jar. Za ten čas nezhnije, ani ho nepožerú škodcovia. Chránia ho účinné látky, ktoré sú liečivé aj pre ľudí – posilňuje organizmus a vyháňa parazity. Slovania ho konzumovali pravidelne, a preto boli dlho zdraví. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany, napadnuté plesňami a tie sa rýchlo zacelili. Ľudia si všimli aj to, že oslabené medvede po zimnom spánku okusujú listy tejto rastliny, aby nadobudli nové sily.

Nebojte sa ho, má super účinky!

Mladé lístočky si môžete natrhať a pripraviť na rôzne spôsoby, alebo ho len tak na dochutenie posekať do šalátu. Listy sa dajú zbierať len na začiatku jari, potom sú už na konzumáciu nevhodné. Pomáhajú pri srdcovo-cievnych ochoreniach a ateroskleróze – v krvi sa nachádzajú zvýšené hladiny cholesterolu a tukov, ktoré sa ukladajú v stenách ciev. V dôsledku toho sa cievy poškodzujú, kôrnatejú a strácajú pružnosť. Na poškodených miestach vznikajú zápaly a usadzujú sa tu vápenaté soli mastných kyselín. Cievy sa zužujú, krv sa zvykne v týchto miestach zrážať, vzniká trombus, ktorý môže celkovo zapchať aj väčšie cievy. Zvyšuje sa krvný tlak. Čím vyššia je koncentrácia cholesterolu v krvi, tým je pravdepodobnejší výskyt zdravotných problémov.

Jedným z účinných prostriedkov na prevenciu týchto chorôb je medvedí cesnak. Obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré znižujú koncentráciu cholesterolu a tukov v krvi. Zabraňuje vzniku usadenín v cievach. Jeho látky pôsobia tiež proti agregácii krvných doštičiek – trombocytov v cievach. Cesnak medvedí je preto vhodný pre ľudí s náchylnosťou k tvorbe krvných embólií a k vzniku trombózy. Zlepšuje prúdenie a priechodnosť krvi v celej cievnej sústave a zároveň znižuje krvný tlak, tak ako aj bežný cesnak.

Formy konzumácie

1. Extrakt z cesnaku medvedieho

Z byliny vylisujte šťavu a uložte do chladničky. Skladujte pri teplote 4 °C. Rastlinné vlákniny a listové farbivá časom klesnú na dno a žltohnedá šťava sa postupne stane čírou. Šťavu treba spotrebovať do nasledujúcej jari. Je bojovníkom proti parazitom a baktériám a má aj protiplesňový účinok, preto sa používa ako sprievodná liečba pri infekčných ochoreniach tráviaceho alebo dýchacieho systému, pri črevných kataroch a hnačkách, pri zápaloch hrubého alebo tenkého čreva. Pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, pri chrípke, účinná je na ekzémy infekčného pôvodu a na plesňové ložiská na koži. Ak šťava pri vonkajšom použití náhodou štípe, môžete ju zriediť vychladnutou prevarenou vodou – použite iba také množstvo, aké treba. Uskladnenú šťavu nerieďte, mohla by sa pokaziť.

2. Vysušená vňať

Nazbieraná vňať cesnaku medvedieho nie je primárne určená na sušenie, pretože tým stráca blahodarné účinky. Môže však slúžiť ako dochucovadlo.

3. Pálenka z cesnaku

Naplňte fľašu listami cesnaku, pridajte čistý alkohol, najlepšie vodku. Odložte na tmavé miesto na dva týždne a potom preceďte. Môžete ju užívať vnútorne i na vonkajšie problémy, ako napríklad na dezinfekciu rán. Pripraviť si môžete aj šťavu lisovaním alebo odšťavením bez pridania alkoholu.

4. Polievka

Vyskúšajte vynikajúcu polievku alebo omáčku k rôznym druhom mäsa. Stačí, ak listy krátko povaríte, pridáte nakrájaný zemiak, smotanu a pomixujete.

5. Netradičné pesto aj nátierka

Budete potrebovať čerstvý medvedí cesnak, olivový olej, soľ, čerstvá bazalka, oregano, tymian.

Pomixujete a máte hotové pesto na cestoviny alebo nátierku na chlieb.

Pozor na zámenu s konvalinkou!

So zberom medvedieho cesnaku súvisí veľmi dôležité upozornenie. Môže sa stať, že si ho zameníte s listami konvalinky, najmä ak nie sú tieto rastlinky ešte rozkvitnuté. Konvalinka je na rozdiel od cesnaku prudko jedovatá, a tak môžete celej rodine spôsobiť poriadne nepríjemnosti.

Spoľahlivým poznávacím znamením je aróma pri zbere. Po odtrhnutí má medvedí cesnak silnú cesnakovú vôňu, ktorú cítite už pri samotnej manipulácii s ním. Konvalinka nemá žiaden charakteristický pach.

Zdroj foto: pixabay.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Vláknina i proteíny v orechoch nás udržia dlhšie sýtychVláknina i proteíny v orechoch nás udržia dlhšie sýtych

Orechy obsahujú zdravé tuky, kvalitné proteíny, vlákninu, vitamíny a minerály. 

 

Srvátka je pokladom pre zdravie. ako ju zaradiť do jedálnička?Srvátka je pokladom pre zdravie. Ako ju zaradiť do jedálnička?

Srvátku ocenia ľudia s nadváhou, tráviacimi ťažkosťami a oslabenou imunitou, športovci a vôbec všetci vyznávači zdravého životného štýlu.

 

Maslo ghí – všestranný pomocník nielen v kuchyniMaslo ghí – všestranný pomocník nielen v kuchyni

Prepustené maslo je zdrojom dôležitých živín, je vhodné na varenie, pečenie i vyprážanie pri vysokých teplotách a môžu ho konzumovať aj tí, ktorí trpia intoleranciou laktózy.  


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Aj medvede poznajú účinky medvedieho cesnaku. A čo vy?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1201
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.