Zapoj sa s nami do NOVOROČNEJ DETOX VÝZVY!

Vianočné pečenie bez tolerancie - výber naj receptov

redakcia

Vychutnajte si vianočné jedlá, aj keď máte intoleranciu na lepok alebo laktózu. Nasledujúci výber z naj receptov pre vianočné pečenie poteší zdravé telo aj chuťové poháriky.

Vianočné pečenie bez tolerancie - výber naj receptov
Zdroj: Taylor Grote / Unsplash
17. DEC 2020

RECEPTY BEZ LAKTÓZY

Vianočná proteínovo-ovsená štóla

Porcie: 8

Čas prípravy:  25 min.

Suroviny:

3 hrnčeky ovsených bezlepkových vločiek-rozmixované na múku ponorným mixérom

2 odmerky vanilkového proteínu

2 PL ryžovej múky

1 ČL prášku do pečiva bez lepku

2 vajcia

100g hrozienok

50g sušených višní bez cukru

100g sušených jabĺčok-kocky alebo marhúľ

100g ďatlí nakrájaných na malé kúsky

hrsť vlašských orechov posekaných na drobno

1 ČL škorice

1 ČL kardamónu

1 PL strúhanej citrónovej kôry

2dcl vody

Postup:

Hrozienka, ďatle a višne si najprv namočte na 30 minút (pred zmiešaním všetkých ingrediencií) do teplej vody na očistenie. Následne všetko zmiešate dokopy. Vznikne vám trošku lepivé cesto.

Urobíte si 3 bochníky a dáte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiete cca 25 minút na 160° do zlatista (netreba dlho piecť, aby štóla nebola suchá), takto je chutná a vláčna :)

Zdroj: Oľga Bartalská, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2

Fit sušienky

Celkový čas prípravy: 20 minút

Porcie: 20

Suroviny:

1 HR špaldovej hladkej múky

1 HR ovsených vločiek

¾ HR trstinového cukru

¾ HR lieskových orechov

8 PL kokosového oleja

4 PL kakaa

2 PL medu/javorového sirupu

2 ČL mletej škorice

1 ČL sódy bikarbóny

2 vajíčka

Postup:

Lieskové orechy pomelieme. Zvlášť zmiešame suchú a zvlášť mokrú zmes. Nakoniec ich zmiešame obe dokopy.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pripravíme si plech s papierom. Na plechu tvarujeme pomocou lyžice placky. Môžeme to robiť aj rukami, ktoré si priebežne namáčame vo vode. Pečieme 10 – 12 minút.

Zdroj: Viera Gurová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2


RECEPTY BEZ LEPKU

Tvarohový koláč bez múky

Čas prípravy: 35 min.

Počet porcií: 15 ks

Suroviny:

1 kg hladkého tvarohu

6 vajec (oddeliť)

300 g kokosového cukru (alternatívou je brezový či trstinový cukor, prípadne med)

2 balenia vanilkového pudingu Dr. Oetker

Postup:

Oddelíme žĺtky od bielok. V miske si zmiešame tvaroh, žĺtky, cukor a vanilkový puding. Všetko spolu vymiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne primiešame k tvarohovej zmesi.

Do pripravenej vymastenej tortovej formy vylejeme celú zmes a pečieme na 175 stupňoch asi 25 minút.

Zdroj. Lea Grančič, NABITÁ KUCHÁRKA

Fit termix

Príprava: 30 minút

Počet porcií: 6

Suroviny:

500 g jemného mäkkého tvarohu

250 ml kyslej smotany (poprípade gréckeho jogurtu)

1 balenie vanilkového cukru

10 ks datlí

1 ČL kakaa

100 g 70 % horkej čokolády (cca 150 – 20 g si odložte na nastrúhanie, poslúži na posypanie termixu)

Postup:

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Datle zalejeme horúcou vodou a necháme ich cca 30 minút zmäknúť. Potom ich scedíme a spolu s vanilkovým cukrom rozmixujeme ručným mixérom na hladkú kašu.

Tvaroh vymiešame s datľovou kašou, pridáme kyslú smotanu, opäť premiešame a potom pomocou metličky primiešame horkú čokoládu. Ak by bol krém málo sladký, môžeme pridať malé množstvo cukru. Krém nalejeme do sklených pohárov, nahrubo nasekáme alebo postrúhame horkú čokoládu a krém posypeme. Necháme minimálne 3 hodiny vychladiť v chladničke.

Zdroj: Patricia Zlámalová, NABITÁ KUCHÁRKA

Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.

promo kníh


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Vianočné pečenie bez tolerancie - výber naj receptov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 3088
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.