Úžasný brownie bez cukru, mlieka a múky
Tak ako väčšina z vás, aj ja si rada pochutím na sladkom vláčnom koláčiku bez výčitiek.
Budeme potrebovať:
- 260 g červenej repy
- 200 g horkej čokolády čokolády (70 % kakaa a viac, môže byť sladená stéviou)
- 4 polievkové lyžice espressa
- 85 g kokosového tuku
- 5 vajec
- 5 polievkových lyžíc kakaa
- 1 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 100 g brezového cukru
- štipka soli (najlepšie himalájska)
- lístky čerstvej mäty na dozdobenie
Postup:
Neošúpanú repu vložíme do parného hrnca s vodou a uvaríme domäkka (cca 45 minút). Necháme ychladnúť. Medzičasom vyhrejeme rúru na 180 °C a tortovú, alebo bábovkovú formu vymastíme kokosovým tukom. Repu ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme v mixéri na pyré. Vo vodnom kúpeli začneme rozpúšťať nalámanú čokoládu. Medzičasom uvaríme espresso. Do čokolády primiešame kávu. Čokoládu po okraji obložíme na kúsky nakrájaným kokosovým tukom a necháme rozpustiť. Oddelíme žĺtka od bielok. Čokoládu necháme minútku schladnúť a veľmi pomaly zašlahávame do žĺtkov. Vajíčka musíme pomaly temperovať, inak sa nám zrazia. Vznikne nám veľmi hustá hmota. Primiešame cviklové pyré a kakao zmiešané s práškom do pečiva. Vyšľaháme sneh z bielkov, do ktorého zašlaháme brezový cukor a soľ. Opatrne primiešame sneh do čokoládovej hmoty. Nalejeme do formy a pečieme 40-45 minút.
Odporúčame prečítať: Ovsené cookies
Zdroj receptu: http://www.komplexna-vyziva.sk/uzasny-brownie-bez-cukru-mlieka-a-muky-neverite-vyskusajte/