27. NOV 2013

Tekvicovomakový koláč bezlepkový

Tento druh cesta sa podobá na krehké maslové cesto. Zvolila som však menej  trstinového cukru v ceste a pridala viac sypkej maniokovej múky, ktorá zaručuje kompaktnosť v kontraste s hrubšou gaštanovou múkou s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny a s mandlovou múkou, ktorá obsahuje viac bielkovín.

SUROVINY

  • 150gr maniokovej múky
  • 120gr mandľovej múky
  • 130gr gaštanovej múky
  • 70gr trstinového cukru krupice
  • 250gr  kravského masla 83% /zmäknutého/

Plnka:

  • 180gr žltej tekvice
  • 180gr tekvice hokkaido / vrstvu povrchovú nelúpeme iba umyjeme/
  • 2dcl vody
  • 1 malá lyžička škrobu kuzu /japonský škrob bio obchody/
  • 60gr trstinového cukru alebo 2 lyžice jačmenného sladu
  • Polovicu malej lyžičky škorice
  • 100gr mletého maku

POSTUP

Cesto vypracujeme v miske tak, že zmiešame všetky druhy múky spolu s cukrom a mäkkým maslom na tuhé kompaktné cesto a uložíme na hodinu do chladničky zabalené do fólie. Medzitým si pripravíme plnku .Tekvice nasekáme na kúsky a dáme povariť s vodu a škoricou na cca 30 minút kým  nie sú mäkké. Pridáme cukor alebo slad a necháme dôkladne rozpustiť.

Po vychladnutí vmiešame mak a škrob kuzu. Cesto vyberieme z chladničky a vyložíme ním dno formy na výšku 0,8-1cm. Môžete ho aj čiastočne rozvaľkať ale bude sa rozpadávať. Približne 60 gr cesta si odložte na dekorovanie povrchu. Na cesto nalejte plnku a rozotrite rovnomerne. Cesto môžete na povrch nastrúhať alebo nadrobiť a tiež vykrajovať ľubovoľné tvary srdiečka či hviezdičky. Aby sa cesto na nerozpadlo pridáme maniokovú  múku a kúsky vyvaľkáme, vykrojíme a potrieme rozšlahaným vajíčkom. /nemusíme /Pečieme  cca 40 minút pri teplote 180 stupňov celzia.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicovomakový koláč bezlepkový

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.