Tekvicovomakový koláč bezlepkový
Tento druh cesta sa podobá na krehké maslové cesto. Zvolila som však menej trstinového cukru v ceste a pridala viac sypkej maniokovej múky, ktorá zaručuje kompaktnosť v kontraste s hrubšou gaštanovou múkou s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny a s mandlovou múkou, ktorá obsahuje viac bielkovín.
SUROVINY
- 150gr maniokovej múky
- 120gr mandľovej múky
- 130gr gaštanovej múky
- 70gr trstinového cukru krupice
- 250gr kravského masla 83% /zmäknutého/
Plnka:
- 180gr žltej tekvice
- 180gr tekvice hokkaido / vrstvu povrchovú nelúpeme iba umyjeme/
- 2dcl vody
- 1 malá lyžička škrobu kuzu /japonský škrob bio obchody/
- 60gr trstinového cukru alebo 2 lyžice jačmenného sladu
- Polovicu malej lyžičky škorice
- 100gr mletého maku
POSTUP
Cesto vypracujeme v miske tak, že zmiešame všetky druhy múky spolu s cukrom a mäkkým maslom na tuhé kompaktné cesto a uložíme na hodinu do chladničky zabalené do fólie. Medzitým si pripravíme plnku .Tekvice nasekáme na kúsky a dáme povariť s vodu a škoricou na cca 30 minút kým nie sú mäkké. Pridáme cukor alebo slad a necháme dôkladne rozpustiť.
Po vychladnutí vmiešame mak a škrob kuzu. Cesto vyberieme z chladničky a vyložíme ním dno formy na výšku 0,8-1cm. Môžete ho aj čiastočne rozvaľkať ale bude sa rozpadávať. Približne 60 gr cesta si odložte na dekorovanie povrchu. Na cesto nalejte plnku a rozotrite rovnomerne. Cesto môžete na povrch nastrúhať alebo nadrobiť a tiež vykrajovať ľubovoľné tvary srdiečka či hviezdičky. Aby sa cesto na nerozpadlo pridáme maniokovú múku a kúsky vyvaľkáme, vykrojíme a potrieme rozšlahaným vajíčkom. /nemusíme /Pečieme cca 40 minút pri teplote 180 stupňov celzia.