30. OKT 2014

Recept na cesto zo špaldovej múky a sadla

Silvia Horecká

Tradičný recept pre všetkých, ktorí majú radi lístkové koláče a domáce výrobky z neho. 

Odporúčame prečítať: 5 dôvodov, prečo vymeniť pšenicu za špaldu

Potrebujeme: 

  • 700 g špaldovej hladkej múky
  • 500 g bravčového sadla z boku od mäsiara
  • 3 žĺtka
  • štipka soli
  • malá  lyžička octu
  • voda podľa potreby

Postup: 

Do misy dáme  450 g múky, spracujeme so žĺtkami, soľou, octom a studenou vodou. Keď už máme homogénnu hmotu, dáme cesto na dosku, pomúčime a spracúvame, až kým sa cesto neodlepuje od dosky a  je z neho lesklá a hladká hmota. Cesto zakryjeme utierkou a necháme odpočívať  trištvrte hodinu. Ostatnú múku (250 g) spracujeme na doske so sadlom, ktoré sme zomleli najemno v mäsovom mlynčeku, keď treba aj  dvakrát. Musí nám vzniknúť lepivá, mastná, hustá hmota.

Prvé cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 0,5-1 cm a do stredu rozložíme mastné cesto a zložíme na kocku, ako keď skladáme plachtu a rozvaľkáme. Zase poskladáme ako plachtu, rozvaľkáme  a toto opakujeme 3-4 razy. Moja mama tento proces skladania opakovala aj po 6-tich hodinách, aby bolo lepšie "nalistované", pretože ho robila z trojitej dávky do mraziaku a rozvážila ho po 500 g na jedno pečenie. Pokiaľ chceme piecť ihneď, treba cesto nechať po poslednom poskladaní asi 2 hodiny v chladničke zabalené vo fólii. Z tejto dávky urobíme 2 veľké quiche, alebo 3 menšie s priemerom formy do 22 cm, poprípade veľa šatôčok podľa tvaru štvorca do 10x10cm cca 55 ks.

Odporúčame prečítať: Prečo zaradiť špaldu do svojho jedálnička

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2013/09/01/recept-na-cesto-zo-spaldovej-muky-a-sadla-podobne-ako-listkove/

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Recept na cesto zo špaldovej múky a sadla

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.