25. NOV 2014

Pohánkové hniezdo

Pohánku som varievala už od môjho detstva, pretože vUkrajine sa pohánka ako obilnina bežne používa na varenie spolu s pšenom, jačmeňom a surovým obilím. 

Odporúčame prečítať: Pochúťky z pohánkovej múky

Suroviny:

  • 200 g pohánky
  • 400 ml vody
  • 300 g šampiňónov (alebo iných húb)
  • 2 červené papriky
  • 1 cibuľa
  • 2 PL panenského olivového oleja 
  • 1 PL nasekaného petržlenu
  • rukola ako šalátová príloha
  • soľ, korenie

Tento recept má dve fázy varenia: príprava pohánky a šampiňónová omáčka. 

Príprava pohánky  

Existuje jednoduchý a dokonca aj zdravší spôsob na prípravu pohánky. Ak nemáme veľa času, jednoducho dáme pohánku na panvicu, pridáme 400 ml vody a štipku soli. Udržujeme na strednom ohni, a keď voda začne vrieť, znížime oheň na stredný stupeň. Keď sa voda začne vyparovať a pohánka bude viditeľne mäkká: hlboký nádych a výdych, pretože naša pohánka je hotová. Aj keď je pravda, že existuje ešte jeden oveľa zdravší spôsob prípravy tejto skvelej obilniny. Jednoducho dáme pohánku do veľkej misy, pridáme trochu soli a zalejeme približne 250 ml vriacej vody (pohánka by mala byť zaliata vodou tesne po povrch). Misu zakryjeme tanierom alebo pokrievkou, tak dosiahneme "saunový efekt" a pohánka bude pripravená na použitie po 5-tich hodinách. 

Šampiňónová omáčka 

Cibuľu nakrájame na malé kocky, papriku na stredne veľké kocky a šampiňóny na väčšie kocky. Na olivovom oleji speníme cibuľu, kým nedosiahne zlatý odtieň. Prihodíme papriku a prikryjeme pokrievkou. Udržujeme na miernom ohni po dobu 5 minút. Pridáme šampiňóny, všetko spolu zamiešame, znova prikryjeme a necháme variť ešte 10 minút. Potom pridáme pohánku, trochu olivového oleja, petržlen, soľ a korenie na dochutenie. Všetky ingrediencie zamiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme variť ešte ďalších 10 minút pri veľmi nízkej teplote. Do stredu taniera vyformujeme pohánkové hniezda. Okolo každého hniezda naaranžujeme rukolový šalát (príprava šalátu: rukolu pokvapkáme trochou olivového oleja, citrónovou šťavou a osolíme).

Odporúčame prečítať: Znovuobjavená pohánka


Autor článku

Superfitmonkey

Alesya Volpi Radkovska

Alesya Volpi sa narodila na Ukrajine a už v štyroch rokoch začala navštevovať svoje prvé hodiny tanca. Nikdy neostala len pri jednom tanečnom štýle, ale snažila sa zdokonaľovať v rôznych tanečných štýloch: moderný tanec, hip-hop, dancehall, reggae ton, balet a nakoniec twerk. S cieľom vytvoriť dokonale vyvážený životný štýl pre každú ženu, Alesya cestovala po celom svete aby študovala rôzne formy životných štýlov a zistila, čo funguje najlepšie pre ženy rôznych národností. V súčastnosti je Alesya profesionálnou choreografkou, fitness inštruktorkou a odborníčkou na výživu. Žije na Slovensku so svojím manželom a dvojročným synom. V roku 2015 Alesya vytvorila nový sexy a stimulujúci tanečný fitness životný štýl - GLAMNESS.

https://glamness.com

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Pohánkové hniezdo

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.