5. SEP 2013

Pestrý šalát s quinoa a jačmennými krúpami

Vonku krásne svieti slniečko a tak sme si nedávno uvarili niečo naozaj letné – svieži šalát s chrumkavou zeleninou, ktorý dokonalo zasýti. Hodí sa ako hlavné jedlo, aj ako prílohový šalát a je mimoriadne vhodný do práce, do školy alebo na piknik do prírody. Tak dochrumkania!

Doba prípravy: 25 – 30 min.

Ingrediencie (pre štyri osoby):

  • 180 g quinoa
  • 140 g jačmenných krúpov stredných
  • 1 šalátová uhorka
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 10 ks reďkoviek
  • 50 g sušených brusníc
  • 30 g tekvicových semienok

 

Odporúčame prečítať: Quinoa – zrniečka plné bielkovín, bez lepku a cholesterolu

 

Dressing:

  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • šťava z jedného citróna
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
  • soľ (podľa chuti)

Postup

Quinoa aj jačmenné krúpy prepláchneme vo vode a dáme variť, každé v samostatnom hrnci. Quinoa sa varí v 2,5 násobku vody, jačmenné krúpy v trojnásobku vody. (Aby sa vám to ľahšie počítalo, presypte si zrnká po odvážení do šálky. Potom môžete ľahko odhadnúť aj koľko vody je potrebnej (napr. 1 šálka quinoa = 2,5 šálky vody).) Quinoa nechajte na miernom ohni variť 20 min. a potom ešte 5 min. odstáť, aby napučala. Jačmenné krúpy sa varia pribl. 25 min.

Kým sa quinoa a krúpy varia, priprávime si zeleninu. Uhorku umyjeme, rozkrojíme, zbavíme semiačok a nakrájame na malé kocky. Taktiež reďkovky umyjeme a nakrájame na malé kocky. Špenát umyjeme a najemno nasekáme. Všetko spolu zmiešame, pridáme aj brusnice a tekvicové semienka.

šalát quinoa

Dressing: Olivový olej zmiešame s citrónovou šťavou, medom, horčicou a soľou.

Keď sú krúpy aj quinoa hotové, primiešame ich ešťe teplé do šalatu a necháme vychladnúť. Pred servírovaním pridáme dressing a dobre premiešame. Podávame s kúskom citróna (kto chce, môže si tak šalát ešte pokvapkať citrónovou šťavou). Dobrú chuť!


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Pestrý šalát s quinoa a jačmennými krúpami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.