Ovocie a zelenina, ktoré nepatria do chladničky

V snahe udržať zeleninu a ovocie z trhu čo najdlhšie čerstvé, ich uložíte do chladničky. Pri niektorých druhoch je to v poriadku. Sú však aj také, ktoré skladovaním v chladničke strácajú na kvalite.

Ovocie a zelenina, ktoré nepatria do chladničky
Zdroj: Pexels.com
28. JUL 2018

Na kvalitu ovocia a zeleniny vplýva mnoho faktorov od spôsobu pestovania, zberu až po spôsob prípravy a konzumácie. Dôležitým a často opomínaným faktorom je aj spôsob skladovania. Ten môže ovplyvniť dĺžku čerstvosti, no aj obsah vitamínov a ďalších látok. Uchovávanie pri nízkych teplotách síce naoko predlžuje trvanlivosť, no zastavením procesu zrenia sa môže zmeniť chuť alebo štruktúra, preto ovocie a zelenina stratia svoju lahodnosť a pevnosť.

Plody južných krajín

Exotické ovocie ako banány, ananás či mango treba skladovať pri izbovej teplote, prípadne na mierne chladnejšom a tmavom mieste. Nie však v chladničke. Keďže nízka teplota narúša tkanivo šupy banánov, rýchlejšie sa na nich v chladničke vytvoria hnedé škvrny. Ani citrusy do chladničky nepatria. Rýchlejšie sa pokazia a splesnivejú, rovnako ako v prípade, že naukladáte do misky príliš natesno jeden kus vedľa druhého.

Avokádo sa zbiera ešte nedozreté a také sa často dostáva aj do nákupných košíkov. Na to, aby dozrelo a mohli ste ho jesť, potrebuje izbovú teplotu. Dajte  pozor, aby neprezrelo, a aby sa nepoškodil povrch, čo môže spôsobiť jeho skazu ešte pred dozretím. Po dozretí ho môžete uložiť do chladničky, najlepšie urobíte, ak ho čo najrýchlejšie skonzumujete.

Lokálne plodiny

Hrušky ani jablká neuskladňujte v chladničke, no doprajte im vetrané miesto s teplotou okolo 12 °C. Tak vám vydržia aj niekoľko mesiacov.

Paradajky ani paprika taktiež do chladničky nepatria. Paradajky zmúčnatejú, rýchlejšie splesnivejú a stratia chuť aj arómu, rovnako ako paprika, nízka teplota ukončí jej proces zrenia. Prospeje im izbová teplota.

Zemiakom aj tekvici sa najviac darí na tmavom, no vetranom mieste s teplotou okolo 8 °C. Zemiaky sú pomerne citlivé na zmeny teplôt. Nerobí im dobre vysoká teplota, kedy môžu začať klíčiť, a tým pádom sa stávajú nepoužiteľné. No v chladničke môžu zosladnúť v dôsledku toho, že škrob sa rýchlejšie rozkladá a mení na cukor.

Cibuľa a cesnak majú výraznú arómu, ktorá sa hodí k rozličným pokrmom, no určite nimi nechcete mať napáchnuté všetky potraviny v chladničke. Ani preto nie je vhodné ich tam skladovať. Okrem toho v chladničke zmäknú a po dlhšej dobe začnú klíčiť. Ideálne je tmavé a chladné miesto. Určite sa vyhnite igelitovým vreckám.

Ide síce o bylinku, no ani bazalke neprospieva pobyt v chladničke. Pri nízkych teplotách sa na nej vytvárajú čierne bodky a rýchlejšie zvädne. Aby ste zvädnutie oddialili, ponorte stonky do vody a nechajte ju pri izbovej teplote. To platí pre väčšinu čerstvých byliniek.


Autor článku

Silvia Hadekova

Silvia Hadeková

Som inštruktorka skupinových cvičení a autorka stránky o zdravom životnom štýle - Eat.Train.Love. Venujem sa hlavne funkčným tréningom zameraným na prácu s vlastnou váhou, intervalovým cvičeniam (HIIT) a DeepWorku. Mojím cieľom je, aby sa ľudia po mojej hodine cítili nabití pozitívnou fyzickou aj psychickou energiou.

http://silviahadekova.com

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Ovocie a zelenina, ktoré nepatria do chladničky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 2196
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.