30. JUL 2017

Karfiolové pyré s chrumkavou cibuľkou

Alžbeta Janošíková

Zdravé pyré, ktoré máš hotové raz dva? To je moje vynikajúce karfiolové pyré. Keďže sa varí v mlieku, docieliš lahodnú a tak krémovú chuť, do ktorej sa jednoducho zamiluješ. O tom, ako si pripraviť toto delikátne pyré a aké dôležité živiny dostaneš vďaka tomuto pokrmu do tela, sa dozvieš v mojom recepte J .

Prečo zaradiť karfiol do jedálnička?

Karfiol je vhodnou zeleninou pri chudnutí. Jeho nízka energetická hodnota zabezpečí ľahké spálenie tejto prijatej energie a podporí spaľovanie podkožného tuku. Počas horúcich letných dní je karfiolové ľahké jedlo vhodným variantom na obed alebo na večeru. Obsahuje účinné látky, ktoré pozitívne vplývajú na celý organizmus. Tak napríklad:

·         obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, vlákninu, bielkoviny, draslík, vápnik.

·         podporuje imunitu,

·         detoxikuje hrubé črevo,

·         prečisťuje obličky, močové cesty,

·         zvyšuje kvalitu vlasov a nechtov,

·         na 100 g má 23 kalórií (vhodný aj na večeru).

 

Čas prípravy:  cca 30 minút

Počet porcií: 4

Čo budeme potrebovať?

1 stredne veľký karfiol 

½  olúpanej cibule rozdelenej na štvrtiny

40 g masla 

mlieko na preliatie 

himalájsku soľ

čerstvo pomleté čierne korenie  

1 cibuľu

3 lyžice extra panenského olivového oleja

2 lyžice špaldovej múky

pyre 2

Zdroj fotografie: Alžbeta Janošíková

Ako budeme postupovať?

Karfiol rozoberieme na ružičky, dáme do veľkého hrnca a zalejeme mliekom tak, aby boli ružičky úplne prekryté mliekom.

Privedieme k varu a na miernom plameni varíme do mäkka.

Mäkký karfiol scedíme z mlieka, dáme do mixéra, pridáme maslo a mixujeme dohladka.

Karfiolové pyré už len dosolíme a dokoreníme. Môžeme preliať aj kvapkou olivového oleja a ozdobiť niečím zeleným (napr. listom bazalky alebo petržlenu) a chrumkavou cibuľkou.

Tú si pripravíme nasledovne. Do igelitového vrecka pridáme múku a nasekané cibuľku na kolieska. Zatrasieme poriadne vreckom, tým pádom múka obalí kolieska cibule.

Na rozohriatom olivovom oleji zľahka restujeme pripravenú cibuľku.

Takto pripravenú chrumkavú cibuľku môžeme pridať karfiolové pyré alebo iný pokrm.

 

Želám ti dobrú chuť!

 

Zdroj titulnej fotografie: Alžbeta Janošíková

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Karfiolové pyré s chrumkavou cibuľkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1325
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.