6. MÁJ 2014

Cviklovo-kapustová polievka s hovädzím mäsom

Táto polievka pripomína  trocha boršč, ale robí sa v jednom hrnci, čiže aj postup je trochu odlišný. Konzistenciu má veľmi hustú, je aromatická, pretože na záver sa pridá saturejka a zahustí ju aj pohánka.

Potrebujeme: (4-5 litrov polievky)

  • 1200 g hovädzieho mäsa (zadné, falošná sviečková)
  • 1 stredná hlávka červenej kapusty
  • 2 červené cibule
  • 3 mrkvy
  • 2 paštrnáky
  • 5 zemiakov
  • 4 ks menších cvikiel cca 700-800 g
  • 500 g lúpaných paradajok, môžete použiť aj lúpané v konzerve
  • čerstvý tymián 5 vetvičiek
  • čerstvá saturejka alebo aj sušená pol malej kávovej lyžičky
  • korenie z mlynčeka  aj nové korenie
  • olivový olej
  • soľ
  • rasca
  • bobkový list 2ks používam čerstvý sušeného dajte viac 4ks
  • 2 lyžice pohánkovej krupice alebo pohánkových zŕn

Postup:

Na oleji orestujeme najprv nakrájanú cibuľu, mrkvu, paštrnák nakrájané na krúžky, mäso nakrájané na kocky. Prudšie opečieme a občas premiešame. Pridáme bobkový list, rascu, tymián, korenie, kapustu nasekanú nadrobno a opäť premiešavame. Podlejeme 1 litrom vody, pridáme cviklu, očistenú a nakrájanú na kocky, a potom paradajky a zemiaky nakrájané tiež na kocky. Dolejeme 3 litrami vody a pod pokrievkou varíme asi 2 hodiny, kým mäso nie je úplne mäkké a vývar silný. 10 minút pred vypnutím pridáme pohánkovú krupicu alebo pohánku a saturejku. Saturejka je veľmi výrazná takže s ňou opatrne. Na záver dochutíme soľou. Pohánku varíme priamo v hrnci, nepridávame varenú, aby sa využil rutín, ktorý sa pri varení uvoľní. Podávame bez chleba.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Cviklovo-kapustová polievka s hovädzím mäsom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.