Cuketové muffiny s oranžovým pyré a cviklovým carpacciom
Tento recept je stvorený pre tých, ktorí chcú svoj jedálniček obohatiť o zdravé a bezmäsité jedlo.
Suroviny pre 4 osoby:
Čas prípravy placiek (15-20 minút), čas pečenia (15 minút)
na placky potrebujeme:
- 2 väčsie cukety
- 1 červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajíčka
- 1 šálku (obsahu 1,5 dcl) jemných ovsených vločiek
- pol šálky slnečnicových semiačok
- 1 polievkovú lyžicu sušeného oregana
- soľ, korenie
na oranžové pyré potrebujeme:
- cca 300 g červenej šošovice
- 3 stredne veľké mrky
- soľ
na cviklové carpaccio:
- 1 väčšiu cviklu
- na dochutenie: soľ, čierne korenie a olivový olej
Postup:
Najprv nastrúhame cuketu. Nasolíme ju a necháme cca 10 minút odstáť, aby pustila šťavu. Medzičasom si pripravíme ostatné ingrediencie. My sme si najprv osmažili slnečnicové semiačka na suchej panvici, aby sa uvoľnila aróma (dávajte pozor, aby sa vám nepripálili). Hotové semiačka presunieme do väčšej misky, kam budeme postupne pridávať ostatné prísady.
Následne si na kokosovom tuku alebo oleji osmažíme na malé kocky nakrájanú červenú cibuľku, ktorú potom tiež presunieme do misky. Pridáme ostatné suroviny: jemné ovsené vločky, 2 vajíčka, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, oregano, soľ, korenie a cuketu, ktorú predtým “vyžmýkame” z prebytočnej vody. Zmes, ktorú dôkladne premiešame, potom dávkujeme do formičkek, ktoré sme potreli olivovým olejom.
Rúru si predhrejeme na 220 stupňov a cuketové muffiny dáme piecť na cca 15 minút.
Oranžové pyré z červenej šošovice a mrkvy
Dáme zovrieť vodu, osolíme ju a dáme variť umytú červenú šošovicu (cca 7-10 min.). Rovnako uvaríme aj mrkvu, ktorú predtým očistíme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa skôr uvarila (cca 10 min). Uvarenú šošovicu a mrkvu následne dáme do jedného hrnca a zmixujeme ponorným mixérom alebo ručným šľahačom.
Ako prílohu odporúčame cviklové carpaccio, ktoré je hotové o 5 minút.
Očistíme cviklu, ktorú nakrájame na tenučké plátky. Plátky červenej repy naukladáme na tanierik, osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme kvalitným olivovým olejom.
Zdroj receptu: Barbora Drahovská
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Muffiny sú stále veľmi populárne a pripraviť sa dajú aj bez múky.
Pripravte si zdravé a chutné muffinky s čučoriedkami, ktoré vám pripomenú teplé a slnečné mesiace, hoci vonku vládne pochmúrne počasie.
Na prípravu týchto muffín vám postačia štyri ingrediencie.