Chutný a zdravý baklažán. Čo všetko sa dá z neho pripraviť?

redakcia

Prečo je baklažán zdravý a kvôli čomu ho nikdy nejesť surový?

Chutný a zdravý baklažán. Čo všetko sa dá z neho pripraviť?
Zdroj: pixabay.com, Xtendo
15. AUG 2019

Fialovo-modrá farba je u zeleninových plodov pomerne zriedkavá. Originálny vzhľad dodáva baklažánom neopísateľnú záhadnosť. Čaro baklažánov znásobuje výborná chuť a všestranná použiteľnosť. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín C, železo a vlákninu. Baklažán disponuje aj zastúpením medi, mangánu, draslíka, síry a vápnika. Tmavofialová tekvička je schopná znižovať hladinu cholesterolu v krvi a priaznivo ovplyvňovať zdravie srdca.

Prečo nikdy nejesť baklažán surový?

Baklažán nikdy nekonzumujte surový kvôli obsahu solanínu, toxickej látky, ktorá sa stráca pôsobením tepla. Najzdravší je baklažán pečený a ochutený kvalitným olejom a cesnakom.

Baklažánová pizza s cícerovou múkou

Baklažánová pizza s cícerovou múkou

Tento recept sme pre vás spravili vo vegánskej verzii a bez lepku.

Celý recept

Baklažánové závitky s ricottou a špenátom

Baklažánové závitky s ricottou a špenátom

Závitky z baklažánu sú skvelou fit večerou, ktorú ocenia športovci, chudnúci a vôbec všetci, ktorí majú radi chutné a výživné jedlo. 

Celý recept

Bulgur s baklažánom a paradajkami

Bulgur s baklažánom a paradajkami

Bulgur je vlastne predvarená a nalámaná celozrnná pšenica, ktorá je bohatá na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén. 

Celý recept

Výživná musaka s pečenými batatmi a baklažánom

Výživná musaka s pečenými batátmi a baklažánom

Bataty nám vraj ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov a minerálov sa batát nazýva aj „štartér“ imunity.

Celý recept

Veľa ďalších chutných receptov zo zdravých ingrediencií nájdete aj v knihe NABITÁ KUCHÁRKA. Recepty sú od viac než 40 najlepších trénerov a osobností z prestížnej súťaže FIT LEADER. 

nabitá kuchárka


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Chutný a zdravý baklažán. Čo všetko sa dá z neho pripraviť?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 2631
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.