10. JUL 2014

Chrumkavé zeleninové závitky so sladkou čili omáčkou

Máte chuť si zachrumkať? Tieto zeleninové závitky sú na to ako stvorené a navyše výborne chutia.

Recept na 8 závitkov

Potrebujeme:

Na závitky:

  • ryžový papier
  • hladkú petržlenovú vňať
  • 50 g listového špenátu
  • 80 g mrkvy
  • 50 g klíčkov (mungo fazuliek)
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • soľ

Na omáčku:

  • 2 sušené čili papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 ml balsamica / octu
  • 100 ml vody

Postup:

Špenát umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame ho s nadrobno nakrájanou mrkvou, nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou a klíčkami. Ochutíme sójovou omáčkou a soľou (opatrne so soľou, ak používate už slanú sójovú omáčku).
Zeleninu necháme odstáť a zatiaľ si z petržlenovej vňate odtrhneme pekných 16 lístkov, ktoré slúžia ako dekorácia závitku. Keď sme tak urobili, naplníme väčšiu misku vlažnou vodou a postupujeme nasledovne: jeden ryžový papier namočíme na cca 5 sekúnd do vody, kým zmäkne a opatrne ho položíme na pracovnú plochu. Na okraj umiestnime dva petržlenové lístky a prekryjeme ďalším namočeným ryžovým papierom. Na opačný kraj, ako sa nachádzajú lístky, dáme 2-3 lyžičky zeleninovej zmesi a zrolujeme.
Závitky sú chutné takéto čerstvé, ale nám ešte viac chutia opražené na panvici. Ak máte chuť na chrumkavé cesto, odporúčame na oleji na panvici opražiť z oboch strán dozlatista.

Omáčku sme robili podľa Egresky a bola vynikajúca. Čili papričky nakrájame na malé kúsky (zbavíme semiačok, ak omáčku nechceme priveľmi pikantnú), cesnak pretlačíme a zmiešame s vodou, balsamicom a hnedým cukrom. Varíme asi 10-15 minút, pokiaľ omáčka nadobudne sirupovú konzistenciu. Ak je príliš hustá, zriedime s vodou.


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Chrumkavé zeleninové závitky so sladkou čili omáčkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.