18. AUG 2015

Zdravý chlieb

Náš chlieb zasýti a je zdravý.

Suroviny na 700-800 g bochník (20 cm forma na srnčí chrbát):

  • 200 g pšena (lúpané proso) 
  • 100 g obilniny quinoa (svetlej)
  • 2 polievkové lyžice šupiek zo psyllia 
  • 2 polievkové lyžice psyllia (semienok), poprípade ľanové semiačka
  • 250 ml vody
  • 3 polievkové lyžice kokosového tuku (alebo akéhokoľvek oleja bez príchute)
  • 1 čajová lyžička medu (alebo javorového sirupu)
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny 
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • chlebové korenie, prípadne zmes korenia podľa chuti
  • 1 polievková lyžica jablkového octu (alebo biele balsamico)
  • 100 ml vody
  • tekvicové jadierka, alebo slnečnicové na posyp chlebíka

Postup:

Pšeno a quinou namočte do studenej vody minimálne na 8 hodín (môžete nechať cez noc). Pred prípravou sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať na site. Šupky a semienka zo psyllia namočte do 250 ml studenej vody a nechajte 10 minút napučať. Natrite formu na chlieb (cca 20 cm) trochou kokosového tuku (alebo olejom) a vysteľte ju papierom na pečenie. Rúru zohrejte na 160  °C (bez ventilátora).

Do namočeného psyllia pridajte ostatné suroviny, premiešajte a vlejte zmes k pšenu a quinoe. Ponorným výkonným mixérom rozmixujte. Vznikne vám vláčne cesto, nevadí, ak niekoľko zrniek ostane vcelku. Ak by bolo vaše cesto príliš tuhé, pridajte trochu vody. Takto pripravené cesto vložte do formy a môžete ho posypať slnečnicou, alebo tekvicovými semienkami a dajte do vyhriatej rúry. Pečte 45 minút. Po tomto čase narežte stred chlebíka pozdĺžne asi do 1 cm hĺbky ostrým nožom, vložte formu späť do rúry a pečte ďalších 45 minút.

Upečený chlebík vyberte aj s papierom a nechajte ho úplne vychladnúť mimo formy, v ktorej ste ho piekli, aby nezvlhol. Je dôležité, aby bol chlieb pred krájaním úplne vychladnutý.

Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Bochníky z ražnej a konopnej múky s avokádomBochníky z ražnej a konopnej múky s avokádom

 

 

 

Celozrnný chlieb s grahamovou múkouCelozrnný chlieb s grahamovou múkou

 

 

Domáci chlieb s červenou šošovicou / bezlepkový/Domáci chlieb s červenou šošovicou /bezlepkový/

 


Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zdravý chlieb

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 851
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.