Pesto z tekvicových semiačok a oleja
Tekvicový olej je vynikajúci sám o sebe. Dávame si ho do šalátov, ráno si ním polievame omeletu a úžasný je iba tak s čerstvým kúskom chleba, ktorý si doň namáčame.
Recept na cca 200 ml pesta
Čas prípravy: 15 minút
- 100 g tekvicových semiačok
- 2 veľké krste bazalkových lístkov, alebo lístkov z petržlenovej vňate (cca 30 g)
- 40 g tvrdého syra
- 100 ml tekvicového oleja
- 40-50 ml olivového oleja
- 1-2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
Postup:
Tekvicové semiačka opražíme na suchej panvici približne dve minútky, pokiaľ nám nezačnú "vyskakovať" na panvici. Odložíme ich bokom a necháme vychladnúť.
Do stolového mixéra dáme 100 ml tekvicového oleja, lístky bazalky, 40 g nastrúhaného syra (stačí nahrubo), 1-2 strúčiky pretlačeného, alebo nasekaného cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a vychladnuté tekvicové semiačka. Začneme mixovať a postupne dolievame olivový olej. Môžeme ho pridať hneď na začiatku, ale radi ho prilievame takto nakoniec podľa požadovanej konzistencie pesta. Keď ho plánujeme použiť do placiek alebo na chlebíčky, robíme ho hustejšie, naopak, do cestovín redšie.
Namiesto bazalkových lístkov často používame aj lístky petržlenovej vňate.
A to je vlastne všetko. Čiže recept tipu, všetko do jedného mixéra a mixovať.
Pesto uskladňujeme v uzatvárateľnom pohári, a aby nám dlhšie vydržalo, nalejeme naň ešte trošku tekvicového alebo olivového oleja. Takto vydrží aj dva týždne.
Pesto môžeme aj zamraziť ako kocky ľadu.
Zdroj receptu: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Jednoduché pesto z medvedieho cesnaku
Chutné pesto.
Dá sa použiť do cestovín, ako nátierka na chlieb či plnka, alebo s chrumkavou čerstvou zeleninou.
Spestrite si zdravé pokrmy pestom
Pesto je špecialitou talianskej kuchyne. Dnes sa vďaka fantázii fanúšikov varenia stáva obľúbeným po celom svete a môžeme si pochutnávať na nápaditých kombináciách.