9. MÁJ 2016

Hubové rizoto so shitake a zeleninou

Aj vy milujete rizoto? Dá sa pripraviť na tisíc spôsobov.

INGREDIENCIE

Na 4 porcie

  • 1 balíček (asi 50 g) húb shitake (václavky, dubáky, šampiňóny...)
  • 1 šálka hnedej ryže
  • 4 šálky horúcej vody
  • čerstvá alebo mrazená zelenina (približne 1 šálka)
  • soľ
  • čierne korenie
  • ½ BIO bujónu BEZ glutamanu sodného
  • 1 menšia cibuľa
  • olivový olej

Postup

Cibuľku si nakrájame na malé kocky a opražíme na rozohriatom olivovom oleji. Nakrájame si všetky huby na menšie kúsky. Ak sú huby sušené, zalejeme ich vodou (asi 200 ml) a nakrájame, keď zmäknú. Dusíme asi 15 minút, a tak dlho, kým sa tekutina takmer nevyparí. Pridáme mrazenú zeleninu a prisypeme ryžu. Zalejeme zohriatym vývarom v pomere 3:1, premiešame, posolíme a okoreníme. Dusíme na miernom ohni asi 1 hodinu kvôli tomu, že hnedá ryža je prirodzene tvrdšia. Skôr, ako sa tekutina odparí, prilejeme víno a varíme ďalej. Ja som víno prilievala asi po 45-tich minútach a potom následne po 10-tich minútach ešte raz, kým nie je ryža úplne hotová (musíte ochutnať). Pred dokončením pridáme dve lyžice masla, premiešame a necháme dôjsť.

Zdroj: Zuzana Benčová

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Bravčové saté so zeleninovým wokomBravčové saté so zeleninovým wokom

Hľadáte zmenu a chceli by ste niečo iné ako kuracie mäso? 

 

 

Červené rizoto s koreňovou zeleninou a sušenými dubákmiČervené rizoto s koreňovou zeleninou a sušenými dubákmi

Okrem jazmínovej ryže, mám rada aj hnedú ryžu. Varí sa síce dlhšie, ale je to príjemná a zdravá zmena. 

 

Hubovo-tekvicové risottoHubovo-tekvicové rizoto

Kombinácia húb a hokaido tekvice je výborná.


Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

http://www.fitrecepty.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Hubové rizoto so shitake a zeleninou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.