11. NOV 2015

Pšenový puding s jahodami (bezlepkový)

Pšeno je vhodná obilnina pre ľudí na bezlepkovej diéte. Je bohaté na bielkoviny, B vitamíny, hlavne B6 (potrebný pri nadmernom strese) a ďalšie dobroty vrátane kyseliny listovej, vápnika, draslíka a zinku.

Suroviny:

  • 1 pohár vody
  • 1/2 pohára pšena
  • 2/3 pohára mlieka
  • štipka soli
  • vanilková esencia
  • 1 1/2 pohára ricotty
  • 1/4 pohára medu
  • 1 polievková lyžica postrúhanej citrónovej kôry
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 2 1/2 pohára čerstvých jahôd alebo malín
  • 1 polievková lyžica medu

Postup:

Pšeno najprv niekoľkokrát prepláchnite, kým voda, v ktorej ho preplachujete, nezostane čistá. Priveďte do varu a varte, kým sa voda nevyparí, teda cca 15-20 minút. Mlieko zmiešajte s vanilkou a soľou a pridajte k pšenu. Znova priveďte do varu asi na 15 minút. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Medzitým si zmiešajte ricottu, med, citrónovú kôru a šťavu. Poriadne premiešajte a postupne pridávajte vychladnuté pšeno. Zmes rozdeľte na 6-8 porcií, prikryte a nechajte vychladnúť aspoň 2 hodiny, alebo cez noc.
Pred podávaním si pripravte jahodový kompót. Jahody a med dajte na panvicu s trochou vody a varte na miernom ohni, občas opatrne premiešajte. Keď jahody pustia šťavu, po asi 5-8 minútach odstavte z ohňa.
Puding podávajte poliaty jahodovým kompótom.

zdravedesiate

Zdroj receptu: zdraviebezliekov.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Pšenové guľky s kustovnicou a pistáciami bez pridaného cukruPšenové guľky s kustovnicou a pistáciami

Veľmi rýchly recept na zdravú sladkosť. 

 

Pšenový koláčPšenový koláč

Pšeno je proso bez semenných šupiek. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, tiež množstvo vitamínov a minerálov.

 

 

Pšenový nákyp so sušeným ovocím a tofuPšenový nákyp so sušeným ovocím a tofu

Pšeno pochádza z Číny a kedysi sa u nás konzumovalo v oveľa väčšom množstve, ako je tomu dnes. 

 


Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

http://www.zdraviebezliekov.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Pšenový puding s jahodami (bezlepkový)

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.