Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Špaldový makovník

Jana Šimkovičová

Tento makovník milujem najviac na svete. Je mäkký, šťavnatý, neobsahuje zbytočne veľa cukru. Skvelá alternatíva raňajok alebo desiaty. 

Zdravé recepty: Makový celozrný závin
22. JAN 2018

SUROVINY:

  • 300 g špaldovej hladkej múky
  • 150 g celozrnej špaldovej múky
  • 20 g droždia
  • 250 ml ryžového mlieka
  • 125 g trstinového cukru
  • 150 g masla
  • 200 g maku
  • 2 žĺtky
  • 200 g slivkového lekváru
  • 1 citrón (nastrúhaná citronová kôra)
  • štipka soli
  • hrozienka

POSTUP:

Najprv si pripravíme cesto:

Zmiešame múky, rozdrobíme drožie, pridáme 50 g cukru, soľ, 2 žĺtky rozmiešané vo vlažnom mlieku, 1/2 citrónovej kôry a maslo. Všetko spolu miesime a vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na dve polovice. Z tejto dávky získame 2 záviny. Obe cesta rozvaľkáme do oválneho, alebo obdĺžnikového tvaru na hrúbku cca 3-4 milimetre.

Následne si pripravíme plnku:

V miske si zmiešame mak, 75 g cukru, citrónovú kôru, hrozienka a slivkový lekvár. V hrnci si necháme zohriať mlieko a postupne ním zalejeme pripravenú zmes. Vymiešame tak, aby sme získali hladkú plnku. Plnku nanášame zhruba 1 cm od okraja, aby sme závin bez problémov zrolovali a plnka nevytiekla.

Potom už len natrieme plnku rovnomerne na cesto a začneme ho rolovať do závinu. Zrolované záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Záviny ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka. Rúru nastavíme na 180 stupňov a pečieme zhruba 40 minút.

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Netradičný koláč z 5 surovínNetradičný koláč z piatich surovín

Obľubujeme recepty, ktoré sú len z niekoľkých ingrediencií. A vy?

 

Tradičný makový závin na zdravý spôsobTradičný makový závin na zdravý spôsob

Makový závin je tradičným pokrmom našich babičiek, ktorý má rád azda každý. 

 

Zdravá jablková štrúdľa ako od babičkyZdravá jablková štrúdľa ako od babičky

Štrúdľa zo špaldovej múky.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Špaldový makovník

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.