7. JAN 2016

Celozrnný závin plnený makom

Jana Šimkovičová

Makový celozrnný závin bude pre vás zdravou pochúťkou a sladkým potešením. 

SUROVINY:

  • 300 g celozrnej múky
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 125 g trstinového cukru
  • 150 g masla
  • 200 g maku
  • 2 žĺtky
  • 200 g slivkového lekváru
  • 1 citrón (nastrúhaná citronová kôra)
  • štipka soli
  • hrozienka

POSTUP:

Najprv si pripravíme cesto:

Zmiešame múky, rozdrobíme drožie, pridáme 50 g cukru, soľ, 2 žĺtky rozmiešané vo vlažnom mlieku, 1/2 citrónovej kôry a maslo. Všetko spolu miesime a vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na dve polovice. Z tejto dávky získame 2 záviny. Obe cesta rozvaľkáme do oválneho, alebo obdĺžnikového tvaru na hrúbku cca 3-4 milimetre.

Následne si pripravíme plnku:

V miske si zmiešame mak, 75 g cukru, citrónovú kôru, hrozienka a slivkový lekvár. V hrnci si necháme zohriať mlieko a postupne ním zalejeme pripravenú zmes. Vymiešame tak, aby sme získali hladkú plnku. Plnku nanášame zhruba 1 cm od okraja, aby sme závin bez problémov zrolovali a plnka nevytiekla.

Potom už len natrieme plnku rovnomerne na cesto a začneme ho rolovať do závinu. Zrolované záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Záviny ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka. Rúru nastavíme na 180 stupňov a pečieme zhruba 40 minút.

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Netradičný koláč z 5 surovínNetradičný koláč z piatich surovín

Obľubujeme recepty, ktoré sú len z niekoľkých ingrediencií. A vy?

 

Tradičný makový závin na zdravý spôsobTradičný makový závin na zdravý spôsob

Makový závin je tradičným pokrmom našich babičiek, ktorý má rád azda každý. 

 

Zdravá jablková štrúdľa ako od babičkyZdravá jablková štrúdľa ako od babičky

Štrúdľa zo špaldovej múky.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnný závin plnený makom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.