Špaldový makovník
Tento makovník milujem najviac na svete. Je mäkký, šťavnatý, neobsahuje zbytočne veľa cukru. Skvelá alternatíva raňajok alebo desiaty.
SUROVINY:
- 300 g špaldovej hladkej múky
- 150 g celozrnej špaldovej múky
- 20 g droždia
- 250 ml ryžového mlieka
- 125 g trstinového cukru
- 150 g masla
- 200 g maku
- 2 žĺtky
- 200 g slivkového lekváru
- 1 citrón (nastrúhaná citronová kôra)
- štipka soli
- hrozienka
POSTUP:
Najprv si pripravíme cesto:
Zmiešame múky, rozdrobíme drožie, pridáme 50 g cukru, soľ, 2 žĺtky rozmiešané vo vlažnom mlieku, 1/2 citrónovej kôry a maslo. Všetko spolu miesime a vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na dve polovice. Z tejto dávky získame 2 záviny. Obe cesta rozvaľkáme do oválneho, alebo obdĺžnikového tvaru na hrúbku cca 3-4 milimetre.
Následne si pripravíme plnku:
V miske si zmiešame mak, 75 g cukru, citrónovú kôru, hrozienka a slivkový lekvár. V hrnci si necháme zohriať mlieko a postupne ním zalejeme pripravenú zmes. Vymiešame tak, aby sme získali hladkú plnku. Plnku nanášame zhruba 1 cm od okraja, aby sme závin bez problémov zrolovali a plnka nevytiekla.
Potom už len natrieme plnku rovnomerne na cesto a začneme ho rolovať do závinu. Zrolované záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Záviny ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka. Rúru nastavíme na 180 stupňov a pečieme zhruba 40 minút.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Netradičný koláč z piatich surovín
Obľubujeme recepty, ktoré sú len z niekoľkých ingrediencií. A vy?
Tradičný makový závin na zdravý spôsob
Makový závin je tradičným pokrmom našich babičiek, ktorý má rád azda každý.
Zdravá jablková štrúdľa ako od babičky
Štrúdľa zo špaldovej múky.