16. JAN 2016

Amarantová kaša

Neobsahuje lepok, teda ho môžu jesť aj celiatici a diabetikom tiež neublíži.

Suroviny:

  • na niekoľko hodín namočený amarant
  • očistené šípky zbavené zrniečok
  • mletý kardamón
  • banán
  • jabĺčko
  • karobový prášok (alebo kakao)
  • agáve sirup (alebo med)
  • maslo, alebo kokosové ghee
  • jablkovú vlákninu
  • rastlinné mlieko alebo vodu

Postup:

Amarant varíme v hrnci asi 15 minút spolu s očistenými šípkami. Dávala som deci amarantu. Pridáme maslo (alebo kokosové ghee) na zjemnenie. Amarant varením vytvorí želé hmotu, teda si dobu varenia a hustotu nastavte tak, ako vám chutí. Amarant je aj po uvarení chrumkavý a zábavný, bude sa páčiť aj deťom.

Potom na panvici zohrejeme v troche zohriatej vody jablko s medom a banánom. Pridáme do kaše, prevaríme, pridáme kardamon: asi 1 malú ČL, vlákninu asi 1ČL a karobový prášok v takom istom množstve. Vypneme. Môžeme dozdobiť marockým listovým sladidlom, stéviou, figou alebo opraženými lieskovými orieškami. Alebo hocičím, čo vám chutí a má zásadité hodnoty pH. 

Ak vám z raňajok zostane kaša, alebo sa vám ju podarí spraviť príliš hustú, môžete ju dať zapiecť ako koláč a poliať horkou čokoládou a posekanými orechmi. 

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Raňajková snehová kašaRaňajková snehová kaša

Odísť do školy bez plného brucha je nemysliteľné. Čo poviete na túto kašu? 

 

Skvelé jačmenné raňajkySkvelé jačmenné raňajky

Bez lepku, bezvaječné, bez cukru a veľmi chutné. Aj takto možno opísať tieto skvelé raňajky. 

 

Zdravé kaše na raňajky, ktoré si zamilujeteZdravé kaše na raňajky, ktoré si zamilujete

Dáte prednosť klasickej ovsenej, či radšej siahnete po špaldovej alebo pšenovej? 


Autor článku

Henrieta

Henrieta Peškovičová

Jedlo pripravujem z toho, čo príroda ponúka. Založila som projekt Food and Figure R-evolution, kde majú miesto tí, ktorí chcú prejsť na zdravší životný štýl. Nie som lekár, nie som vedec, som len človek, ktorý si váži to, čo na Zemi dostal k tomu, aby mohol žiť." Jej ďalšie recepty nájdete aj na:

https://www.facebook.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Amarantová kaša

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.