Tri recepty na plné využitie jarnej zeleniny
Jar neznamená len oteplenie, vitamín D zo slnka a viac energie, ale aj veľa možností pripraviť si chutné jedlo z čerstvej jarnej zeleniny. Tá má mnoho skvelých vlastností -nízku energetickú hodnotu, ale pritom vysokú biologickú hodnotu vďaka vitamínom (C, E, B, beta-karotén), minerálom (vápnik, železo, sodík, draslík, horčík, fosfor a i.) vláknine a ďalším prospešným prvkom.
Dôležitá je však spôsob prípravy zeleniny. „Aby ste udržali termolabilné živiny – vitamíny, enzýmy, konzumujte surovú zeleninu. Enzýmy sú katalyzátory biochemických reakcií, napomáhajú tráviť bielkoviny a tuky. Sú však účinné len v surovom stave, pri teplote nad 50 oC sa rozkladajú,“ potvrdzuje aj odborníčka na výživu Alžbeta Béderová. Takže si pripravujme šaláty. „Stojí za to pokvapkať šalát olejom, napríklad repkovým. Má ideálne zloženie mastných kyselín, je bohatý na rastlinné steroly a vitamín E s antioxidačnými účinkami[1],“ dodáva odborníčka. Nemusíme sa báť ani jeho chuti, keďže správne očistený rafinovaný repkový olej je bez chuti, vône i zafarbenia.
Ako ešte využiť repkový olej v kuchyni
Repkový olej nám však môže slúžiť aj ako súčasť polievok či smoothie.Takú špargľovú polievku či špenátové smoothie si najlepšie vychutnáme so správnymi tukmi, napríklad so spomínaným repkovým olejom. Ten má totiž najvýhodnejšie zloženie mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov. Z hľadiska výživy človeka sa vyznačuje ideálnym pomerom omega-6 k omega-3 mastných kyselín, t.j. 2:1.[2] Už dve lyžice repkového oleja denne úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka.[3]
Pórkový šalát
Ingrediencie:
5 reďkoviek
1 veľká uhorka
1 veľký pór
1 strúčik cesnaku
2 PL repkového oleja
korenie, soľ
Postup: Zeleninu nakrájajte na tenké plátky, premiešajte a osoľte a okoreňte. Dôkladne pokvapkajte s repkovým olejom. Pretlačený cesnak zmiešajte s repkovým olejom a pridajte k šalátu ako pikantný dresing.
Špargľová polievka
Ingrediencie:
500 g špargle
2 lyžice repkového oleja
2 šalotky
voda podľa potreby
soľ, korenie
Postup: Špargľu oškrabte, umyte a odkrojte hlavičky. Na oleji opražte šalotky nakrájané nadrobno. Pridajte špargľu, restujte a zalejte litrom vody. Varte cca 10 minút domäkka. Potom rozmixujte, dochuťte soľou a korením a môžete podávať.
Špenátové smoothie
Ingrediencie:
1 banán
2 hrste špenátu
200 ml vody
semienka na ozdobu
Postup: Všetky ingrediencie spolu dôkladne vymixujte, rieďte vodou podľa hustoty.
[1] Shahidi F. „Antioxidants in oilseeds”, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfounland, St.John’s, Canada (wyd. Wewnętrzne)
[2] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
[3] Tiež.