Pripravte si pesto z medvedieho cesnaka. Už rastie!
Medvedí cesnak vám na jar posilní imunitu. Zásobte sa pestom, aby ste z neho mali dlhodobý úžitok.
Viete, čo urobia medvede po zimnom spánku ako prvé? Začnú okusovať listy medvedieho cesnaku, ktorý im dodá novú silu a postaví ich po zime na nohy. Aj zvieratá vedia, čo je zdravé a dodáva energiu. S prichádzajúcou jarou vždy očákavam dni, kedy ho už začítim v lese. Pamätám si, že jeho vôňa ma fascinovala od detstva. Začína rásť zhruba začiatkom marca a treba to využiť, pretože medvedí cesnak nájdete v lese maximálne 7-8 tyždňov. Potom znova o rok.
O tom, že je zdravý niet pochýb. Asi najviac sa uňho cení to, že posilňuje imunitu a vyháňa parazity. Môžete si ho pridať nasakaný na chlebík, do polievok, šalátov, na mäso, či iných jedál. Aby ste z medvedieho cesnaka mali dlhodobý úžitok, pripravte si z neho pesto. Je to skvelý spôsob, ako konzumovať medvedí cesnak dlhodobo a stále so zachovanými živinami.
Príprava pesta prebieha bez tepelnej úpravy, je to tzv. raw záležitosť. Samotná príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Veď posúďte sami.
Suroviny:
- 200 g čerstvého medvedieho cesnaka
- 1 dcl olivového oleja
- 1/2 čl soli
- šťava z 1/2 citróna
Postup:
- Listy cesnaka umyjeme a jemne vysušíme.
- Vložíme do hlbokej nádoby, aby sme ich mohli rozmixovať na kašu. Ja už vtedy prilejem polovicu olivového oleja, aby to išlo ľahšie.
- Následne pridám zvyšok oleja, soľ, šťavu z citróna.
- Ak by bola hmota príliš hustá, pridajte ešte trochu olivového oleja.
- Môžete pridať aj za hrsť orechov a všetko spolu opäť rozmixovať.
- Pesto vložíme do sklenej uzatváracej nádoby a skladujeme v chladničke.
Na medvedí cesnak sme si zvykli celá rodina. Najradšej ho máme čerstvo natrhaný, ale zvykli sme si už aj na pesto, ktoré konzumujeme práve vtedy, keď už sezóna medvedieho cesnaka skončí.