Zelenina v kombinácii s kokosovým olejom je pokladom pre zdravie a navyše výborne chutí.
U nás doma by som so šalátom na obed neuspela. Nech by bol akokoľvek luxusný s kaviárom, píniovými orieškami, jogurtovo-smotanovo-jahodovo-banánovo-kokosovou omáčkou na mesiačikoch z rajčiny a z hrušky, posypaný africkými caparami, alebo čínskymi ríbezľami, alebo niečím ďalším, čo tak zahranične a luxusne znie. Preto robím kompromis. Ku každému jedlu pridám veľa zeleniny.
Nefalšovaná slovenská bryndza s kuracím mäsom a domácim pestom. Aj vy ste dostali chuť?
Čo poviete na karfiolové menu? Jednoznačne dobrý tip na dnešný obed.
Ak máte menej času na varenie, pripravte si dhal s ryžou, ak máte času trošku viac, môžete toto jedlo obohatiť aj plackami chapati a jogurtovým nápojom mango lassi.
Aj tento rok si organizátori Food Revolution Day pripravili recept, ktorý je zdravý a hravo ho zvladne každý. Stal sa nímm farebný šalátový wrap. Pridáte sa?
Možno je toto jedlo pomerne netradičnou kombináciou, ale spojenie týchto chutí dohromady je vynikajúce. Navyše je nutrične veľmi vyvážené a veľmi dobrý glykemický index nespôsobí výkyv hladinu cukru.
Pohánka je tak trochu zabudnutá obilnina, ktorá bola kedysi veľmi jednoducho dostupným jedlom pre najchudobnejších. Je totiž nenáročná na pestovanie. Jej zabudnutá sláva sa začína znovuobjavovať vďaka jej skvelým nutričným hodnotám.
Máte chuť na niečo zdravé? Kel, rajčiny a fazuľa sú zárukou toho, že toto jedlo dodá vášmu telu potrebné živiny.
Sépiové špagety sú ľahké, plody mora sú bohatým zdrojom proteínov a obsahujú minimum tuku. Dajte si ich tak hodinu a pol-dve po tréningu. Aj s pohárom bieleho suchého vínka.
Rozhodla som sa, že špargľa zostane v tej najjednoduchšej podobe, ako je len možné, zatiaľ čo príloha - zemiakovo-šošovicové pyré s bylinkami a cesnakový dip budú o čosi výraznejšie.
Občas je potrebné zjesť aj mäso. Ale ak už, nech je kvalitné. A kľudne aj na večeru. Ja si večer dávam z mäsa najmä vývary s plnou miskou zeleniny, ale rada zobnem aj kvalitné prosciutto s cottage syrom a paradajkami. Nuž je to na vás, ja vám tu ukážem zopár dobrých tipov na večerné mäsové jedlá.
Možno sa rozhodujete, aké jedlo si zobrať so sebou na cesty. Bagety už nechutia a neláka vás ani reštaurácia popri ceste. Osvedčené jedlá vám už ani nechutia a hľadáte niečo, niečo špeciálne, niečo iné a zdravšie, chutnejšie.
Polenta je sýta kukuričná kaša, rozšírená hlavne v Taliansku a veľmi chutná, v kombinácii s kyslým mliekom. Upravuje sa na veľa spôsobov a výbornú chuť má aj s našou bryndzou a v kombinácii s opečenou cibuľkou. Využila som čerstvú donášku slovenskej zeleniny od ,,bedničkárov“, kde bol ružičkový kel a červená cibuľa. Hríby z vlastného zdroja z mrazničky.
"Rada varím tie jedlá, do ktorých môžem pridávať stále nové ingrediencie. Takto som sa vlastne naučila variť – doslova som sa hrala s jedlom a skúšala, čo mi bude chutiť," hovorí známa svetová tenistka Patty Schnyder.
Najradšej mám jednoduché recepty, ktoré si môžem len tak rýchlo doma ukuchtiť, keď sa mi chce mať pohodu pri telke. Kuskus je na to ideálny, pretože je hotový hneď a ponúka milióny kombinácií.
Občas treba aj zhrešiť a dopriať si niečo nezdravé. Čo poviete na kačacie mäso v kombinácii so sójovými klíčkami? Možno na prvý pohľad nezlúčiteľná kombinácia, ale naozaj veľmi chutná!
Neviete si život predstaviť bez mäsa? Potom skúste tento recept!
Určite poznáte taliansku focacciu, voňavú lákavú dobrotu, kríženca pizze a chleba. Pôvod si privlastňujú Ligúrčania, ale tiež oblasť Piemonte. Focaccia je najlepšia čerstvá vytiahnutá z pece, poliata olivovým olejom alebo aj dekorovaná olivami, prosciuttom, sardelkami atď.
Šošovica patrí medzi zdraviu prospešné strukoviny. Pripravte si z nej naozaj chutné a nápadité jedlo. Neoľutujete!