10. JAN 2013

Zeleninový deň uľaví vášmu telu a žalúdku

Ak sa cítite nafúknutí, totálne plní a bez energie, skúste si naordinovať deň ľahkých jedál. Stavte na zeleninu, ktorá vám pomôže zrýchliť metabolizmus a osvieži nielen váš traviaci trakt. Máme pre vás tip na zdravé zeleninové menu.  

Ak by ste mali chuť spraviť si zdravé a ľahké obedové menu, ktoré vám aj rýchlo pretrávi, skúste to moje. Skladá sa zo zeleninovej polievky s celozrnými haluškami a zo zeleninového rizota so sójovými granulkami. Nejde o žiadne prevratné novinky, ale možno vás to inšpiruje, ak neviete čo variť :) Túto kombináciu varím doma pomerne často a moji dvaja chlapi ju milujú.

Zeleninové rizoto so sójovými granulkami

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 40 minút

 

rizoto

SUROVINY:

200 g ryže natural

150 g sójových granuliek / kociek

1 brokolica

2 mrkvy

1 cibuľa

Štipka soli, čierneho korenia, červenej papriky, kurkumy

POSTUP:

Sójové granulky zalejete v miske horúcou  vodou. Stačí, ak ich tak necháte 5 minút a keď zmäknú, tak ich scedíte. Namiesto vody môžete použiť napríklad šťavu z polievky, tak granulky naberú viac na šťavnatosti a chuti. Potom uvaríte ryžu a zeleninu. Čo sa týka zeleniny, môžete použiť akúkoľvek, akú doma máte. Všetko spolu zmiešate, pridáte koreniny a hotovo. Rizoto si môžete dochutiť napríklad parmezánom, ktorý si nasýpete alebo nastrúhate navrh.  

POZNÁMKA:

Ako prvú si uvarte ryžu, pretože naturálna ryža potrebuje viac času. Ja ju varím tak, že ryžu najprv v hrnci na sucho upražím až nadobudne svetlohnedú farbu. Pridám vodu, len toľko aby v nej ryža neplávala, bola iba namočená. Pridám k nej cibuľu rozkrojenú na polovicu. Postupne dolievajte vodu až pokiaľ ryža nezmäkne.

Popritom ako varíte ryžu, prichystáte si granulky a zeleninu. Ušetríte čas.

Zeleninová polievka s celozrnými krupicovými haluškami

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 20 minút

 

polievka2 

SUROVINY:

Koreňová zelenina ako mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, pór atď.

2 vajíčka

Celozrná krupica

Štipka soli, čierneho korenia, červenej papriky, kurkumy

POSTUP:

Koreňovú zeleninu si očistíte a nakrájate na drobné kúsky. Zeleninu zvyknem jemne popražiť na oleji. Používam cereálny ole s prídavkom oleja z orechov a čiernych ríbezlí. Pridám štipku červenej papriky, korenia, soli a kurkumy. Keď je celá zmes jemne opražená, zalejem ju vodou a povarím zhruba 20 minút. Keď je zelenina mäkká pridám celozrné halušky. Tie dostanem tak, že do misky rozbijem dve vajcia a postupne pridávam celozrnú krupicu, pridám štipku soli, červenej papriky a kvapku oleja. Celú zmes vymiešam do tuhšej masy tak, aby sa z nej dali tvarovať halušky. Tie postupne pridáte do polievky.

Ak jedlá vyskúšate, dajte nám vedieť ako chutili.

Autor: Jana Šimkovičová

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zeleninový deň uľaví vášmu telu a žalúdku

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.