2. AUG 2014

Zeleninovo-pohánkové fašírky

Nedávno som si robila zeleninový vývar do zásoby, niekedy ho totiž zvyknem zamraziť a používam namiesto bujónu napríklad do ryže alebo do polievok. Kedže som nevedela, čo s uvarenou zeleninou, napadlo mi urobiť fašírky. 

 

INGREDIENCIE:

  • koreňová zelenina podľa chuti:
  • mrkva
  • petržlen
  • zeler
  • kaleráb
  • kel
  • fazuľové lúsky
  • brokolica
  • cibuľa, cesnak
  • nové korenie
  • bobkový list
  • pohánkové vločky
  • celozrnná múka
  • de vajíčka
  • čerstvá alebo sušená majoránka
  • vegeta
  • soľ

POSTUP:

Všetku zeleninu očistíme a prekrojíme na väčšie kusy. Do hrnca nalejeme olivový olej a mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb krátko osmažíme (aby sa zo zeleniny uvoľnili vitamíny rozpustné v tukoch, navyše vývar buďe omnoho lepší). Prilejeme vodu a pridáme ostatnú zeleninu – kel, cibuľu, cesnak, korenie, bobkový list a fazuľové struky. Vynikajúca je aj zelerová a petržlenová vňať. Brokolicu som tentokrát uvarila zvlášť v hrnčeku, aby sa mi vo vývare nerozpadla. Posolíme a varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.

Medzitým si na panvici opražíme na olivovom oleji najemno nakrájanú cibuľku dozlata. Taktiež si pripravíme pohánkové vločky, ktoré zalejeme trochou vývaru, aby zmäkli. Keď máme vývar hotový, vyberieme zeleninu, z ktorej spravíme fašírky. Ja som vybrala všetku (aj brokolicu). Všetko v miske popučíme, pridáme zmäknuté pohánkové vločky, opraženú cibuľku, vajíčka, nasekanú čerstvú majoránku, trochu poprášime vegetou, môžeme aj okoreniť a podľa potreby pridávame celozrnnú múku, aby nám vznikla masa, z ktorej sa dajú tvarovať fašírky. Na panvici ich narýchlo opražíme z oboch strán a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Všetky spolu dáme na asi 20 minút zapiecť do rúry, aby sa prepiekli.

Odporúčame prečítať:

Listová zelenina ako liek

Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny

 

Zdroj: http://www.fitrecepty.com/news/zeleninovo-pohankove-fasirky/

Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

http://www.fitrecepty.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zeleninovo-pohánkové fašírky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.