10. NOV 2014

Zeleninové čipsy

Čipsy zo zeleniny? Realita. Sú naozaj vynikajúce. 

Odporúčame prečítať: Chcete byť zdraví, štíhli a výkonní? Jedzte červenú repu!

 

Cviklové čipsy

Suroviny:

  • 4 stredne veľké cvikle
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 1 čajová lyžička soli

Cuketové čipsy

Suroviny:

  • 4 stredne veľké cukety
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 1,5 čajovej lyžičky soli

Kelové čipsy

Suroviny:

  • 1 stredne veľký kel
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 1 čajová lyžička kari korenia

Postup:

Cviklu  pokrájame na tenšie, asi 1mm hrubé kolieska (cuketu na hrubšie: 2mm, kel pokrájame na rezance).
Vo väčšej miske zmiešame olej so soľou, pridáme pokrájanú cvikľu (cuketu, kel) a poriadne premiešame.
Čipsy poukladáme do sušičky vedľa seba ako rybie šupiny a dáme sušiť na 50 stupňov Celzia na 6-8 hodín. Ak nemáte sušičku, môžete sušiť v rúre pri 50-tich stupňoch Celzia, tiež 6-8 hodín, kým nie sú chrumkavé.

Ak si to chcete urýchliť, tak ich môžete opiecť pri teplote 200°C asi 10 minút. Potom skontrolujte, jemne premiešajte a pečte ďalších 10 minút. Treba však byť veľmi opatrní, lebo sa môžu rýchlo pripáliť. Keď už sú chrumkavé, môžete vybrať a nechať vychladnúť. Týmto procesom úpravy pri vysokej teplote sa však môže stratiť viac živín.

Zdravotné okienko

Kel je rovnako ako jeho súrodenci: kapusta, brokolica, kaleráb, karfiol, vynikajúcim zdrojom beta karoténu a vitamínu C. Ďalej nášmu telu dodáva aj kyselinu listovú, železo a vápnik. A takto usušený chutí určite oveľa lepšie ako kelový prívarok, ktorý si väčšina z nás pamätá zo školskej jedálne. 

Odporúčame prečítať: Cviklový krém s bryndzovými šúľancami

Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/smoothies/zeleninove-cipsy/

Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

http://www.zdraviebezliekov.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zeleninové čipsy

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.