22. MÁJ 2014

Zeleninová polievka s batátmi a cviklou

Zeleninová polievka opäť s bylinkami a batátmi (sladkými oranžovými zemiakmi, je ich bežne dostať aj v reťazcoch). Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamíny E, C, karotény, minerály  a dôležité polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky vykazujú vysokú antioxidačnú aktivitu (protizápalovú, protinádorovú) prostredníctvom rôznych mechanizmov.

Potrebujeme:

  • 5 veľkých mrkiev
  • 3 stredné cvikle
  • 1 veľký paštrnák
  • polovica menšieho kelu
  • 2 veľké batáty
  • 1 červená cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • pol malej lyžičky kurkumy
  • 4 celé klinčeky
  • štipka škorice
  • nové korenie: 5ks
  • čierne mleté korenie z mlynčeka
  • 2 bobkové listy, dávam čerstvé
  • 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, ošúpať a nakrájať na drobné kúsky
  • 3 vetvičky tymiánu
  • hrsť čerstvého ligurčeka a tiež jednu petržlenovej vňate nasekanej
  • na špičku noža kumínu a mletého koriandru  (môžete použiť aj rascu miesto kumínu)
  • pol malej lyžičky soli alebo lyžica solčanky (zeleninová soľ)
  • 3 – 4 l vody

Postup:

Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a suché koreniny a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú nadrobno, zázvor a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame  a nakoniec na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky (tymián, bobkový, list) a varíme cca hodinu a pol. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom. Polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ničím a jeme bez chleba. V polievke je dostatok vlákniny. Na záver môžete pridať pár kvapiek chilli oleja alebo kvalitného panenského oleja, napríklad sezamového, avokádového či tekvicového.

 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zeleninová polievka s batátmi a cviklou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.