23. OKT 2014

Výživná musaka s pečenými batátmi a baklažánom

Batáty nám vraj ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov a minerálov sa batát nazýva aj „štartér“ imunity.

Odporúčame prečítať: Grécka musaka na vegetariánsky spôsob

Recept pre 4 – 6 osôb

Potrebujeme:

  • 2 veľké sladké zemiaky (batáty)
  • 1 väčší baklažán
  • 1 balenie sójového granulátu (150 g)
  • 1 konzervu lúpaných krájaných paradajok
  • 1 veľkú polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 sójovú smotanu (200 ml)
  • 100 g slaného syra (feta)
  • štipka mletého muškátového orieška
  • sušený bujón
  • korenie, soľ, olej
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup: 

Batáty ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Rovnako na kolieska nakrájame aj baklažán, tie ale pokojne môžu byť o niečo tenšie. Batáty aj baklažán posolíme a cca 5 minút počkáme, kým sa baklažán nezačne "potiť". Potom oba druhy zeleniny pokoreníme, pokvapkáme olejom a dáme piecť na cca 30 minút do rozohriatej rúry na 220 stupňov. Baklažán bude pravdepodobne potrebovať menej, tak naň dávajte pozor.

Medzičasom uvaríme sójový granulát podľa návodu v rozpustenom zeleninovom bujóne.  Keď máme sóju hotovú, necháme ju dobre odtiecť, aby nebola príliš nasiaknutá vodou.

Na panvici na troche oleja zľahka osmažíme cesnak a pridáme krájané paradajky, 1 polievkovú lyžičku pretlaku, štipku mletého muškátového orieška a trošku soli. Keď nám paradajková zmes začne bublať, pridáme sójový granulát, dobre premiešame a necháme chvíľku odstáť. Medzičasom by sme už mohli mať hotové upečené batáty a baklažán. Môžeme sa teda pustiť do vrstvenia.

Do jénskej misy, alebo vyššieho plechu, ktorý si trošku vymastíme olejom nasledovne vrstvíme baklažán, batáty, paradajkovú zmes, baklažán, batáty a paradajkovú zmes.

Na záver všetko polejeme sójovou smotanou, do ktorej pred zaliatím rozdrobíme syr a okoreníme ju čiernym korením.

Pečieme pri 220 stupňoch cca 30 minút, alebo pokiaľ nezačne povrch chytať miestami hnedkastú farbu.

Servírujeme ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťkou.

Odporúčame prečítať: Pstruh na bylinkách s pečenou zeleninou a batátmi

Zdroj receptu: http://www.biteme.sk/vyzivna-musaka-s-pecenymi-batatmi-a-baklazanom/

Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Výživná musaka s pečenými batátmi a baklažánom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.