31. MÁJ 2014

Vietnamská hovädzia polievka pho bo

Poznáte vietnamskú výživnú a osviežujúcu polievku s hovädzím mäsom, pho bo? Doteraz som sa stretla asi s 15-timi receptami s autentickými úpravami aj menej. My sme si urobili pred pár dňami s priateľmi takúto lahôdku, ktorej základom je hovädzia sviečková (môže byť aj falošná) a hovädzia hruď s kosťou a môže byť aj špiková kosť.

Potrebujeme na cca 10 porcií:

  • hovädziu sviečkovú, alebo aj falošnú cca 800 g až 1 kg
  • hovädzie predné s kosťou cca 1kg a môžete pridať aj špikovú kosť
  • 2 červené cibule a 1 bielu cibuľu
  • 5 jarných cibuliek
  • 150 g bambusových výhonkov
  • 80-100 g zázvoru očisteného a nakrájaného na kocky
  • 5 ks badiánu (celé hviezdičky)
  • 5 ks klinčekov a štipku škorice
  • niekoľko zrniečok anízu, alebo feniklu
  • vietnamskú bazalku asi 15 lístkov
  • stavikrv vtačí (dala som sušený, malú lyžičku)
  • perilla (asi hrsť, ak ju nemáte, tak dajte citrónovú trávu a limetové listy. Ja som dala 2 stonky a 3 listy.)
  • 2 hrste čerstvého koriandru vňate (jednu som dala do varenia druhú nakoniec čerstvú na posypanie)
  • kurkuma asi pol lyžičky a 5 lyžíc olivového oleja: toto tam nepatrí, ale nepiekla som po skúsenostiach cibuľu so zázvorom v rúre, ale som to orestovala  vo woku a kurkumu dávam všade. Ak chcete mať polievku viac autentickú, tak kurkumu vynechajte.
  • 5-6 litrov vody
  • 2 malé  lyžička dashi prášku
  • malá lyžička trstinového cukru
  • soľ podľa chuti
  • 500 g široké ryžové rezance

Postup:

Do veľkého 8-litrového hrnca dáme variť mäso vcelku aj s kosťami. Po zovretí zoberieme z povrchu vyzrážané bielkoviny sitkom. Na  dno woku dáme olej, ohrejeme kurkumu, pridáme cukor  a opečieme dozlatista nahrubo nakrájanú cibuľu a zázvor. Normálne sa zvykne zapekať v rúre, ale mne sa to skôr usušilo párkrát, takže dávam prednosť opečeniu vo woku. Orestovanú zeleninu pridáme k mäsu a vode a zalejeme ešte doplna studenou vodou. Počas varenia už vodu neprilievame.

Vložíme do hrnca všetky koreniny. Ja ich nechávam voľne, ale môžete ich dať do sitka, ktoré je na to určené, alebo do plátna či zviazať do gázy. Pridala som hrsť koriandru a sušený stavikrv vtačí, citronovú trávu a limetové listy, keďže som nezohnala perillu a bambusové výhonky. Toto všetko povaríme na miernom ohni odokryté približne tri a pol hodiny. Pred dovarením pridáme dashi prášok a dochutíme soľou. Tradične sa bylinky dajú na dno misiek a zalejú sa polievkou, ale ja som ich hodila na záver do hrnca, tak sa mi zdá chuť oveľa intenzívnejšia. Akurát  časť mladej cibuľky, bazalky  a koriandru som nechala zvlášť na ochutenie v miske. Sviečkovú po vytiahnutí z hrnca nakrájame na tenké plátky a položíme do misky či hlbokého taniera. Pridáme uvarené rezance, ktoré po uvarení ponoríme do studenej vody a prepláchneme, aby sa nelepili. Zalejeme horúcim vývarom a na záver ešte individuálne dochucujeme chilli alebo mletým korením či sójovou, alebo rybacou omáčkou.

 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Vietnamská hovädzia polievka pho bo

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.