16. OKT 2014

Torta z polenty s višňami

Je nás veľa, ktorí máme potravinovú intoleranciu na lepok a aj tých, ktorí majú alergiu.

 

Odporúčame prečítať: Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hríbmi

Čo budete potrebovať:

  • 160 g polenty
  • 120 g masla
  • 2 vajcia
  • 120 g cukru
  • 80 g mletých mandlí
  • 250 g višní (použila som z kompótu vykôstkované)
  • 80g biely hustý jogurt (môže byť ovčí, ak trpíte alergiou alebo intoleranciou)
  • 1 prášok do pečiva
  • lyžica vanilkového extraktu
  • 1 pomaranč
  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru
  • tortovú formu (17 – 20 cm)
  • nebielený papier na pečenie

Príprava:

Maslo vyšľahajte s cukrom, pridávajte po jednom vajíčku a zašľahávajte ich. Tri lyžice polenty odložte, premiešajte ju s višňami. Zvyšnú polentu primiešajte do maslovej zmesi a pridajte mleté mandle, prášok do pečiva, jogurt a pomarančovú šťavu. Na záver primiešajte višne obalené v polente. Zľahka premiešajte. Preložte do tortovej formy, ktorú ste predtým vyložili papierom na pečenie.

Tortu pečte pri teplote 160 stupňov Celzia cca 45-60 minút. Špajdla, zapichnutá do upečenej torty, musí ostať čistá.
Medzitým si pripravte sirup. Pomarančovú šťavu z jedného pomaranča varte s trstinovým cukrom  (3 lyžice), kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť. Upečenú tortu vo forme prelejte sirupom a nechajte 20 minút chladnúť vo forme, potom vyberte, preložte na mriežku a nechajte vychladiť.

Torta takto vydrží v plechovej krabici 5 dní. Ak chcete polevu, rozmixujte pár višní s práškovým cukrom dohladka a prelejte tortu.

Viete že?

Polenta je kukuričná kaša rozšírená hlavne v Taliansku, Rumunsku a v Čiernej hore. Je pomerne bohatá na bielkoviny, vlákninu a je bez lepku, a preto veľmi vhodná pre celiatikov a ľudí ,ktorí sa vyhýbajú pšenici, napríklad kvôli alergii alebo intolerancii. Jej príprava je veľmi jednoduchá a má veľmi rozsiahle použitie v kuchyni a gastronómii. Chuť si viete prispôsobiť práve pripravovanému pokrmu a určite spestrí váš jedálniček.

Odporúčame prečítať: Náhrady bielej múky a kombinácie múk pri varení a pečení

Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1933
Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (arthur84)

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Torta z polenty s višňami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.