16. DEC 2014

Teplý kelový šalát s jablkom a nahým ovsom

Tento recept je veľmi jednoduchý, takmer sa nevarí. Na využitie provitamínu A potrebujeme  tukovú zložku, keďže je rozpustný v tukoch.

Suroviny na 3 porcie: 

  • 1 menší kučeravý kel (alebo obyčajný)
  • 3 jablká
  • gomasio (alebo ľanové a sezamové semienka po 1 PL)
  • 1 ČL kurkumy
  • štipka chilli
  • 1/2 ČL kumínu a horčičného semienka
  • 5 PL kvalitného panenského olivového oleja
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 240 g uvareného nahého ovsa
  • na záver na poliatie pikantný olej (alebo ľanový)

Postup: 

Kvôli zachovaniu vitamínu C a termolabilných vitamínov skupiny B som zvolila iba krátke ohriatie panenského olivového oleja na panvici, v ktorom  necháme "otvoriť vôňu a účinok korenín" (kurkumy, horčicových podrvených semienok a kumínu: rímskej rasce). Do oleja pridáme mladé lístky kelu, nakrájané na pásiky a povaríme cca 3 minúty. Kel  získa zelenožltú farbu. Pridáme jablko, nakrájané na kocky aj so šupkou, pokvapkáme limetovou šťavou, premiešame a pridáme k vopred uvarenému ovsu, ktorý sme kvôli lepšej stráviteľnosti namáčali deň predtým. Polejeme panenským ľanovým olejom a posypeme gomasiom, čo je makrobiotické dochucovadlo z ľanových a sezamových semienok. Ak nemáme koreniacu zmes  gomasio, použijeme drvené ľanové a sezamové semienka. Týmto obohatíme hodnotné nízkokalorické a nutrične významné  jedlo o omega-3 mastné kyseliny, fytoestrogény a betaglukány. Šalát je ideálne jesť samostatne alebo ako prílohu k steaku, morčaciemu či hovädziemu.

Odporúčame prečítať: Kelový prívarok s domácim chlebíkom

Zdroj receptu: https://horecka.wordpress.com/2014/11/21/kel-takmer-zazracny/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Teplý kelový šalát s jablkom a nahým ovsom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Súvisiace články

Vegetariánsky tataráčik
Barbora Drahovská
Domáce musli tyčinky
Natália Spišiaková
Domáce musli tyčinky
30
SEP
Vanilkové rožky
AkoSiUvaritZdravie
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 860
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.