18. NOV 2014

Tekvicový koláč (bezlepkový)

Máte stále v komore tekvicu? Skúste tento zdravý koláč bez lepku.

Odporúčame prečítať: Pšenový koláč

Suroviny: 

  • 1 hrnček pšena (môže vyskúšať aj s quinou)
  • 2 hrnčeky vody, alebo zeleninového bujónu (bez pridanej soli)
  • 3 vajcia
  • 1 hokaido tekvica (alebo aj iná)
  • 2 cibule nakrájané najemno
  • 3 strúčiky cesnaku
  • korenie: muškátový oriešok, kmín, koriander, biele korenie, čili
  • 2 polievkové lyžice kefíru, alebo kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice nastrúhaného parmezánu
  • 50g masla

Postup:

Do hrnca dajte prepláchnuté pšeno a vodu (bujón) a priveďte do varu. Prikryte a na miernom ohni varte asi 5 minút. Odložte z platničky a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pšena pridajte 1 vajce, maslo a parmezán a poriadne premiešajte. Dno aj boky sklenenej misky, vymastenej kokosovým olejom, vysteľte pšenovou zmesou, aby ste si vytvorili základ, do ktorého môžete dať plnku. Prikryte potravinovou fóliou a dajte aspoň na 15 minút do chladničky.
Tekvicu očistite a pokrájajte na mesiačiky. Spolu s cesnakom rozložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180°C. Potom nechajte vychladnúť.
Vo veľkej miske si nachystajte korenie, pridajte tekvicu, olúpaný cesnak, kefír a 2 vajcia. Riadne popučte a premiešajte na kašu. Ak chcete jemný krém, tak to môžete rozmixovať.
Vytiahnite sklenenú misku z chladničky a vyplňte ju tekvicovou zmesou. Navrch pridajte jemne opraženú cibuľu. Koláč vložte do vyhriatej rúry na 180°C a pečte asi 40-45 minút.

Zdravotné okienko:

Tekvica je skvelý zdroj antioxidantov karotenoidov, ktoré spôsobujú aj jej žlto-oranžovú farbu. Tieto rastlinné chemikálie sú momentálne skúmané kvôli pozitívnym účinkom na cukrovku a rakovinu prostaty.
Pšeno aj quinoa sú bezlepkové a nízko alergénne potraviny.

Odporúčame prečítať: Slaný tekvicový koláč so syrom feta

Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/hlavne-jedla/tekvicovy-kolac/

Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

http://www.zdraviebezliekov.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicový koláč (bezlepkový)

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.