26. OKT 2014

Tekvicovo-hruškové chutney

Chutney  sa používa ako príloha k hlavnému jedlu, čiže k mäsu, zelenine, plackám, ryži, bulguru, ale aj k rybám a morským plodom. 

Odporúčame prečítať: Malé tekvičky hokkaido. Sú chutné a hlavne zdravé

Potrebujeme:

  • 400 g cibule šalotky, alebo sladkej cibule
  • 2 kg tekvice hokkaido 
  • 500 g cukety (ošúpanej a nakrájanej na kocky)
  • 1 kg sladkých očistených a nakrájaných hrušiek
  • 5 veľkých sladkých paradajok, ktoré predtým sparíme horúcou vodou a olúpeme
  • 100 g bio hrozienok (sušených)
  • 2 lyžice čerstvého nadrobno nasekaného zázvoru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/2 kávovej lyžičky kardamonu
  • 1 malá lyžička kurkumy
  • 1/2 kávovej lyžičky kajenského korenia, alebo mletého chilli
  • 1/2 kávovej lyžičky mletej škorice a klinčekov
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/2 kávovej lyžičky horčicového semena (zomlieť v mažiari)
  • 400 g trstinového cukru (ak sú hrušky menej sladké tak 500 g cukru)
  • 8 lyžíc paradajkového octu (ak nemáte tak jablčného)
  • štipku soli
  • 3-4 dcl vody na podliatie

Postup:

Nakrájanú zeleninu a hrušky dáme do veľkého nerezového hrnca s pevným, alebo dvojitým dnom. Posypeme cukrom a koreninami premiešame a necháme polhodinu postáť. Pridáme ocot podlejeme vodou a na miernom ohni varíme hodinu a pol až dve hodiny. Všetko musí byť rozvarené a mäkké, ak chcete môžete to ešte prepasírovať podľa vašich predstáv, alebo zľahka zmixovať tyčovým mixérom. Chutney nalejeme do pohárikov a sterilizujeme približne 15 minút tak ako pri  tekvicovom masle.

Odporúčame prečítať: Tekvicovo-oriešková nátierka

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2013/09/23/tekvicove-maslo-a-tekvicovohruskove-chutneycatni/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicovo-hruškové chutney

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.