25. OKT 2014

Tekvicové maslo

Tekvicové maslo je sladké, aromatické po korení a môže sa použiť aj ako nátierka na domáce keksy či piškóty či ku grilovanej zelenine.

Odporúčame prečítať: Polievka "tekvicové trio"

Potrebujeme:

  • 1 veľkú tekvicu hokkaido (cca 2kg - nešúpe sa)
  • 1kg nakrájanej a ošúpanej cukety
  • 1,5 kg žltej tekvice (môže byť aj veľkoplodá, čo sa používa na Halloween - Cucurbita maxima)
  • 1 l hruškovej, alebo jablkovej šťavy (odšťavenej alebo sterilizovanej v bio kvalite)
  • 5 hviezdičiek badiánu
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička pomletých klinčekov
  • 400 g trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice kokosového cukru
  • na špičku noža muškátového orieška (mletého)
  • 100 g očisteného čerstvého zázvoru nakrájaného na kúsky

Postup:

Do veľkého hrnca dáme všetky nakrájané tekvice, podlejeme šťavou, pridáme všetky koreniny a cukor a varíme na miernom ohni cca 2,5 hodiny, kým nie je všetko rozvarené a tekutina sa nezredukuje. Masa musí mať hustejšiu konzistenciu a po krátkom vychladnutí ju rozmixujeme  v hrnci tyčovým mixérom. Teplú zmes  nalejeme do čistých a suchých pohárikov a uzavrieme patentnými uzávermi. Poháriky som sterilizovala na plechu s vodou a v rúre cca 15 minút, kým obsah vnútri pohára nebublinkoval. Potom som ich prevrátila hore dnom, položila na deku a nechala vychladnúť. 

Odporúčame prečítať: Tekvicový nákyp

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2013/09/23/tekvicove-maslo-a-tekvicovohruskove-chutneycatni/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicové maslo

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.