16. NOV 2014

Tekvicové dipy (nátierky) s ražnými kolieskami

Tekvicový dip, alebo nátierka je vhodná na cesty, na raňajky i večere alebo ako dip k zelenine.

Odporúčame prečítať: Cviklová nátierka s píniovými orechmi

Ražné kolieska

Suroviny: 

  • 35 g masla, najlepšie domáceho čerstvého
  • 250 g celozrnnej ražnej múky (kúpite ju už takmer v každých potravinách)
  • 175 ml vody
  • 7 g sušeného droždia
  • 5-8 g morskej soli
  • 20g tekvicových semienok
  • ak chcete kolieskam pridať inú chuť, použite aj sušené bylinky: rozmarín, bazalku, provensálske korenie a pod.

Postup:

Ražnú múku, soľ a sušené droždie zmiešajte a pridajte 25g zmäknutého masla, do múkovej zmesi pridajte maslo a prilejte 175 ml studenej vody a vypracujte cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 30 minút do chladu. Cesto potom vyvaľkajte na hrúbku 5 mm, vykrajujte kolieska v priemere cca 8 cm a v strede vykrojte ešte malé koliesko. Potrite ich mierne vodou a posypte semienkami, rascou alebo sekanými orechmi. Plech na pečenie natrite zvyšným maslom (môžete použiť olej) a pečte v rúre na 200 °C cca 12 minút. Po upečení krekery preložte na tácku a nechajte vychladnúť. Z tohto cesta ľahko urobíte aj iné tvary (tyčinky).

Výživové hodnoty:

1 koliesko má: 24 kcal (101kJ), 3,9 g sacharidov, 0,8 g bielkovín, 0,9 g tuku

Tak, kolieska (krekry) máme upečené, chladnú na tanieroch a zatiaľ máme dostatok času pripraviť dipy.

Tekvicový dip s kešu orechmi a parmezánom

Suroviny: 

  • 100 g kešu orechov
  • 300 g tekvice
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 10 g cesnaku
  • 30 ml citrónovej šťavy (jedna-dve polievkové lyžice)
  • 5 ml extra panenského olivového oleja
  • 10 g balsamico krému (redukcie)
  • soľ
  • chilli papričky

Postup:

Tekvicu (hokaido, muškátovú, alebo maslovú) očistite, nakrájajte na hrubšie plátky (1,5 cm) pokvapkajte olejom a pečte v rúre pri 200°C domäkka (nepodlievajte tekutinou).

Upečenú tekvicu nakrájajte do mixéra, pridajte rozotretý cesnak so soľou, kešu orechy, parmezán a mixujte. Dip nemusí byť úplne hladký, je vynikajúci, keď ešte chrumká. Dochuťte ho citrónovou šťavou, balsamikovým krémom (redukciou) a chilli papričkami.

Výživové hodnoty:

1 porcia dipu má: 114 kcal (479kJ), 7 g sacharidov, 4,8 g bielkovín, 7,7g tuku

Tekvicový dip s paradajkami a tymianom

Suroviny: 

  • 400 g tekvice
  • 160 g paradajok
  • 100 g červenej cibule, alebo šalotky
  • 10 g cesnaku
  • 10 ml extra panenského olivového oleja
  • soľ, tymian, rasca
  • podľa chuti prípadne aj chilli papričky, najlepšie čerstvé
  • šťava z citróna

Postup:

Tekvicu očistite, nakrájajte na kocky, vložte do zapekacej misy, pridajte na väčšie kusy nakrájanú červenú cibuľu, cesnak nakrájaný nahrubo, paradajky nakrájané na štvrťky, tymian, drvenú rascu, pokvapkajte olejom a pečte v rúre domäkka.

Zlejte tekutinu a pečenú zmes dajte do mixéra a zmixujte. Dochuťte soľou, chilli, citrónovou šťavou podľa chuti.

Odporúčame prečítať: Mrkvová nátierka so sezamom

Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=2023

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicové dipy (nátierky) s ražnými kolieskami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.