23. SEP 2014

Tekvicová hokkaido polievka

Výhodou tekvíc hokkaido je, že v chladnejšom prostredí pivníc vydržia aj niekoľko mesiacov. Určite ste sa stretli s množstvom zaujímavých receptov tekvicových polievok, ale táto je výnimočná. 

Odporúčame prečítať: Malé tekvičky hokkaido. Sú chutné a zdravé.

Potrebujeme na 3 l polievky (cca 8porcíí):

  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 tekvicu hokkaido max. 1,5 kg (nešúpeme ju, iba umyjeme)
  • 6 PL olivového oleja 
  • 4 veľké paradajky
  • 2 veľké mrkvy
  • 3 cm kúsok zázvorového koreňa 
  • 3 cm kúsok koreňa z kurkumy (ak nemáte, použite malú lyžičku sušenej mletej kurkumy)
  • 1 ČL drvených horčicových semienok
  • 1 ČL rasce 
  • 5 ks nového korenia
  • 2 čerstvé bobkové listy
  • hrsť čerstvých byliniek tymianu a koriandru
  • 150 g čerstvého špenátu listov (môže byť novozélandský)
  • cca 2l vody
  • 1 ČL ľanových a sezamových semienok
  • mleté čierne korenie z mlynčeka
  • štipka sušeného chilli (nemusí byť)
  • soľ
  • hroznový panenský olej (alebo tekvicový)

Postup:

Na olivovom oleji orestujeme krátko cibuľu, spolu s drvenými horčicovými semienkami, rascou a očistenou kurkumou. Použila som čerstvú, ale môžete dať aj sušenú mletú. Musí sa pridať do oleja. Pridáme 4 paradajky rozkrojené na polovicu a restujeme. Hokkaido tekvicu dôkladne umyjeme  – nešúpe sa – vydlabeme dužinu a pár menších tekvicových zrniek prihodíme do polievky kvôli obsahu zinku. Suroviny pridávame v tomto  poradí: na kocky nakrájanú tekvicu, spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska, 3 cm kúsok očisteného zázvoru, tymian a bobkový list, mleté korenie z mlynčeka a za hrsť čerstvého koriandru – vňate. Zalejeme vodou. Povaríme necelú hodinu, kým bude všetko mäkké. Vyberieme z polievky koreň zázvoru a šupky z paradajok, bobkový list a všetko zmixujeme ponorným tyčovým mixérom.

Pridáme soľ. Tesne po zmixovaní a odstavení z ohňa, prisypeme listy umytého špenátu a premiešame. Pred podávaním môžeme posypať ľanovými drvenými semienkami a sezamovými semiačkami. Dochutíme ešte olejom z hroznových jadierok, alebo tekvicovým či orechovým olejom.

Odporúčame prečítať: Hubovo-tekvicové rissoto

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2014/09/15/tekvicova-hokkaido-polievka-lieciva/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicová hokkaido polievka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.